Hyppää sisältöön

HUS: Apotin on pakko onnistua – ja pian

HUS etenee Apotti-hankinnassa suunnitellusti rajusta kritiikistä huolimatta. Sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja korostaa, että uusi potilastietojärjestelmä tarvitaan nopeasti jo potilasturvallisuuden takia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallitus hyväksyi tänään tarjouspyynnön, jonka avulla valitaan toimittaja HUSin ja kuntien yhteiselle potilastietojärjestelmälle.

Hallituksen puhaanjohtajan Ulla-Marja Urhon (kok.) mukaan sairaanhoitopiirillä on hyvä syy edetä hankinnassa pikaisesti. HUSin nykyinen asiakas- ja potilastietojärjestelmä Uranus on vanhentunut ja tullut aikansa päähän.

– Suurin syy kiirehtimiseen on, että potilastyössä sekä hoitajien että lääkäreiden työaikaa kuluu valtavasti siihen,  aukeavatko järjestelmät ja saadaanko oikeat tiedot esiin. Se on myös turvallisuuskysymys.

– Arvio, on että kymmenen prosenttia lääkärin työajasta kuluu siihen, että ohjelmistoja avataan. Se tarkoittaa nykypalkassa, että hukkaan kuluu parikymmentä miljoonaa vuodessa, Urho jatkaa.

Molemmat vaihtoehdot toimivat testeissä hyvin

Asiantuntijat ovat pelänneet uuden tietojärjestelmän tulevan arvioitua kalliimmaksi ja joutuvan vaikeuksiin levällään olevan sote-uudistuksen vuoksi. Hankinnasta on lisäksi ehditty valittaa markkinaoikeuteen. Ulla-Marja Urho kuitenkin tyrmää kritiikin liian kovana ja korostaa, että hankintaa on valmisteltu huolellisesti.

– Sitä millainen ohjelmiston pitää olla, on haarukoitu kaksi vuotta asiantuntijoiden voimin työryhmissä, joissa myös henkilökunta on ollut mukana. Nyt tarjolla olevia kahta vaihtoehtoa on kokeiltu täällä laajasti ja ne saavat molemmat kouluarvosanaksi yhdeksän. Nykyinen järjestelmä puolestaan on viiden ja kuuden vaiheilla.

Urhon mukaan huolestuttavaa ei ole sekään, että lopullista tarjousta pyydetään vain kahdelta toimittajalta.

– Neuvotteluihin valittiin kahdeksan tarjoajaa, joista osa karsiutui pois, koska he eivät pystyneet vastaamaan tähän melko erikoiseen hankintapyyntöön, jossa sosiaalitoimi, perusterveydenhoito ja erikoissairaanhoito hankkivat yhteiden järjestelmän, Urho selittää.

 Käyttöön uusi potilastietojärjestelmä on tarkoitus saada vuonna 2018.

.
.