Saimaan sinfonia hämmästyttää – lämpötilojen vaihtelu saa jään laulamaan

Lämpötilan vaihtelut ovat saaneet Saimaan jäämassat liikkeelle ja "laulamaan". Jännitteiden muutokset jäässä saavat aikaan kauas kantavia ääniä.

luonto
Railoja jäässä.
Anja Hiltunen / Yle

Saimaalla on nautittu viime aikoina jäiden laulusta. Yöpakkaset ja lämpimät päivät ovat laulattaneet jäätä, kun lämpötilan muutos on ollut jopa 20 astetta vuorokaudessa.

Lämpötila muuttaa jään koostumusta: yöllä se kutistuu ja päivällä laajenee. Jäähän muodostuu railoja ja jään jännitteiden muutokset saavat aikaan kauas kantavia ääniä.

– Mielettömän upeita konsertteja on ollut parin viikon ajan! Järven päällä ei ole enää eristävää lumikerrosta, vaan jääkenttä on avoin ja paljas lämpötilan muutoksille, täsmentää luontoharrastaja Raija Aura.

Saimaalla voi nähdä jopa ahtojäätä

Mitä isompi järvenselkä, sitä suuremmat voimat jäässä jylläävät. Esimerkiksi läntisellä Pien-Saimaalla on havaittu iso railo.

– Jää saattaa nousta Saimaallakin ihan pieniksi ahtojäiksi kuten merellä. Aamuyöllä pakkasen kiristyessä jäiden liikehdintä on vilkkaimmillaan. Liike ulottuu joskus jopa rantaan asti, jolloin se saattaa aiheuttaa vahinkoa esimerkiksi laitureille, Aura kommentoi.

Keväällä jäiden ääntely on voimakkaimmillaan ja se kuuluu niin kauan kuin on paksua jäätä. Myöhemmin jää haurastuu puikoiksi ja alkaa sulaa toden teolla.

– Sitten ääni muuttuu puikkojen helinäksi ja suhinaksi, Aura kuvailee.