Kiinalaiset kaappaavat Pirellin renkaat miljardikaupalla

Kiinalainen valtionyhtiö China National Chemical Corp, Chem China, on tehnyt ostotarjouksen kuuluisasta italialaisesta rengasvalmistaja Pirellistä. Pirellin kokonaishinta on nousemassa jopa 7,1 miljardiin euroon.

liikenne
Pirellin renkaita
Valdrin Xhemaj / EPA

Uutistoimisto Reutersin mukaan Pirellin omistajat hyväksyivät kiinalaisten ostotarjouksen sunnuntaina.

Suunnitelmien mukaan Chem Chinan renkaita tekevä tytäryritys ostaa alkuvaiheessa neljänneksen Pirellistä yhdeltä sen pääomistajalta. Tämän jälkeen ostajan on määrä tehdä lunastustarjous muista osakkeista. Sitten yhtiö vedettäisiin pois pörssistä.

Varakkaat kiinalaisyhtiöt ovat olleet viime aikoina ahkeria yritysostajia Euroopassa. Ne käyttävät hyväkseen omaa vahvaa kassaansa ja toisaalta euron heikkoutta.

Pirellin tapauksessa kiinalaiset pääsevät käsiksi rengasvalmistuksen huipputeknologiaan. Näin kiinalaisyhtiön uskotaan pystyvän nostamaan hintojaan. Toisaalta Pirelli pääsee nyt suoraan valtaville Kiinan rengasmarkkinoille.

Italialainen Pirelli on maailman viidenneksi suurin renkaiden tekijä. Pirellin renkaita on käytetty pitkään muun muassa autourheilun kuninkuusluokassa Formula 1 -sarjassa.

Pirelli on yksi italialaisen teollisuusvalmistuksen ylpeydenaiheista. Yhtiöllä on ikää 143 vuotta. Sen pääkonttori sijaitsee Milanossa.

Pirellillä on edustus peräti 160 maassa. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna kuusi miljardia euroa.