1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nyt se on todellisuutta: täysin 3D-tulostetut silmälasit

Hollannin kuningasparilla ne jo ovat. Fotoniikan instituutissa Joensuussa otettiin vastaan harvinaislaatuiset silmälasit. Nyt Joensuuhun odotetaan nykyaikaista tulostuslaitteistoa, joka avaa uudet urat tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Ensimmäinen näyte huippunykyaikaisesta 3D-tulostuksesta on saapunut Joensuun yliopistokampukselle.  Fotoniikan instituutti on saanut yhteistyökumppaniltaan, hollantilaiselta yritykseltä, 3D-tekniikalla tulostetut silmälasit. Ne on tulostettu alusta loppuun saakka linssejä ja väritystä myöten. Luxexcel on lahjoittanut samalla tekniikalla valmistetut silmälasit Hollannin kuningasparille.

3D-tulostuksen avulla voidaan tehdä piirustuksista hyvin nopeasti, muutamassa päivässä, valmiita komponentteja.

Pasi Vahimaa

– En usko, että toisia on Suomessa eikä maailmallakaan ole kovin montaa kappaletta näitä, sanoo professori Pasi Vahimaa.

Linssejä led-valaisua varten ja silmälasit. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Samalla Joensuuhun saapui led-valaisua varten tehtyjä linssejä.

– Nämä ovat kohtuullisen monimutkaisia linssejä, joiden tarkoituksena on muokata ledeistä tulevaa valoa. 3D-tulostuksen avulla voidaan tehdä piirustuksista hyvin nopeasti, muutamassa päivässä, valmiita komponentteja. Sillä tavalla niiden hinta on paljon edullisempi kuin esimerkiksi ruiskuvalulla tehtyjen kappaleiden, tietää Vahimaa.

Toukokuussa Joensuuhun saapuu miljoonan euron tulostuslaitteisto optisten komponenttien tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Nyt joensuulaisella teollisuudella olisi oiva sauma uusiin fotoniikan innovaatioihin, uskoo professori.

– Meillä on osaamista ja teknologiaa. Se antaa mahdollisuuden, että voi syntyä uutta yritystoimintaa perustuen valoon ja fotoniikkaan. Pitää olla oikeita ihmisiä, joilla on halua lähteä kokeilemaan uusia asioita niin suurella innolla, että voi syntyä uusia tuotteita ja liiketoimintaa, toteaa Vahimaa.