Lukijat: En auta maassa makaavaa, koska pelkään – "Leimautuminen pedofiiliksi on äärimmäisen helppoa"

Kaikki eivät auta maahan tuupertunutta ihmistä. Moni lukijoista kertoo, että pelko pulaan joutumisesta on niin suuri, että he jättävät avuntarvitsijan mieluummin oman onnensa nojaan. Osa on taas sitä mieltä, ettei toisen ihmisen auttamatta jättämistä voi perustella muulla kuin välinpitämättömyydellä.

Osallistu
Mies mittaa maassa makaavan naisen pulssia.
Hanna Lumme / Yle

Kysyimme Ylen lukijoilta, miten nämä toimivat, jos näkevät maassa makaavan ihmisen, jolla ei ehkä ole kaikki kunnossa. Kysymys poiki satoja vastauksia ja kiivaan keskustelun.

Moni jättää auttamatta, koska pelkää joutuvansa pulaan itse. Etenkin aikuiset miehet kokevat auttamisen vaikeaksi.

– Oletetaan, että olet 30–40-vuotias mies ja ehkä olet nauttinut juuri ravintolassa ruuan päälle oluen tai kaksi. Sitten menet auttamaan maassa makaavaa teinityttöä. Lopputulos on, että sinä istut putkassa seuraavan yön, Future Matters -nimimerkki kirjoittaa.

Myös nimimerkki Aikuinen mies pohtii rikolliseksi leimautumisen riskin olevan suuri. Hän ei uskaltaisi auttaa kadulla harhailevaa eksyneen näköistä lasta tai kääntää tajutonta teinityttöä kyljelleen.

– Nykyaikana leimautuminen pedofiiliksi on äärimmäisen helppoa. Tajuton tyttö kadulla on ok, mutta jos tajuttoman tytön vierellä on mies, niin kännykkäkamerat räpsyvät ja Facebookin pedofilin paljastajat -ryhmissä on kohta nimet, osoitteet ja työpaikat selvillä, ja elämästä tulee helvettiä.

Jos tajuttoman tytön vierellä on mies, niin kännykkäkamerat räpsyvät ja Facebookin pedofilin paljastajat -ryhmissä on kohta nimet, osoitteet ja työpaikat selvillä, ja elämästä tulee helvettiä.

Nimimerkki Aikuinen mies

– Samasta syystä minäkään en uskaltaisi lasta auttaa. Vainoharhaa ehkä, mutta niin se nyt vain on, nimimerkki_ Ruma mies_ sanoo.

Niin ikään 50-vuotias mies kertoo kävelevänsä ohi, jos apua tarvitseva on lapsi.

– Kerran auttanut ja saanut "kukkahattutädeiltä" välittömästi rikollisen maineen. Soittaa voin hätänumeroon, mutta pysähdy en.

"Toivoisitteko itsellenne samanlaista kohtelua?"

Moni lukijoista ei ymmärrä, miksi toista ei auteta – olipa apua tarvitseva sitten mies tai nainen, poika tai tyttö. Puheet pedofiiliksi leimautumisesta moni kuittaa tekosyynä olla auttamatta.

– Suomessa tätä selitystä kuulee todella paljon. Että "kyllähän minä, mutta syytetään pedofiiliksi" tai "kyllä muuten, mutta laki kieltää auttamisen", _Vastuullinen _sanoo.

– Suorastaan hävettää kaikkien teidän puolesta, jotka keksitte ties minkälaisia tekosyitä olla auttamatta tai edes kysyä avuntarvetta toiselta ihmiseltä! Mitä jos teille kävisi joskus jotain? Toivoisitteko itsellenne samanlaista kohtelua?Puh-nimimerkki kysyy.

Suorastaan hävettää kaikkien teidän puolesta, jotka keksitte ties minkälaisia tekosyitä olla auttamatta tai edes kysyä avuntarvetta toiselta ihmiseltä!

Nimimerkki Puh

Osa keskusteluun osallistuneista ehdottaa, että auttaja voi turvata oman selustansa nähtyään maahan tuuperhtuneen ihmisen soittamalla ensin hätäkeskukseen.

– Kadulla makaavan henkilön tai eksyneen näköisen lapsen kohdalla sen puhelunhan voi avata jos silloin, kun on menossa tarkistamaan tilanteen. Sillä ainakin suojaa itsensä pelkäämiltään turhilta syytöksiltä, Vinkki kirjoittaa.

Nimimerkki _Heitteillejättö on rikos _muistuttaa, että kaikilla on velvollisuus auttaa.

– Väkivaltatilanteet ja niihin väliinmeno on ongelmallisempi juttu, mutta silloinkin pitää soittaa ainakin poliisi paikalle.

"Olen aina pysähtynyt, vaikka kyseessä olisi resuisempikin tapaus"

Lukijoiden joukosta löytyy myös heitä, jotka kertovat auttavansa toista, oli tilanne mikä tahansa.

– Olen aina pysähtynyt, vaikka olisi kyseessä resuisempikin tapaus. En ymmärrä yhdenkään ohikulkijan ajatusmaailmaa, kirjoittaaKaikki olemme ihmisiä.

Jos pelottaa, hanki EA-koulutus tai pyydä jotakuta muuta mukaasi, tartu tuntematonta kiinni hihasta ja sano, että autetaan yhdessä.

Nimimerkki Haloo

Nimimerkki Haloo kertoo auttaneensa apua tarvitsevaa monta kertaa.

– Kolmisen kertaa olen odottanut ambulanssia yli tunnin jonkun kanssa, kerran vienyt sairaalaan taksilla miehen joka kaatui pyörällä. Usein tilanne selviää koskematta toiseen, herättelyllä ja puhumalla kovaan ääneen. Kaikille, jotka selittävät tätä ikuista "joudun itse vastuuseen" sanoisin, että kyllä, et ole vastuussa vain itsestäsi, hän sanoo ja jatkaa.

– Jos pelottaa, hanki EA-koulutus tai pyydä jotakuta muuta mukaasi, tartu tuntematonta kiinni hihasta ja sano, että autetaan yhdessä. Ja loppujen lopuksi, jos saisit sakot jostakin, onko se lopulta tärkeämpää kuin että saatoit pelastaa jonkun?

– Toivon, että hätätilanteen sattuessa oman tai läheisen kohdalle, saan apua itsekin. Näköjään kaikilla ei omatunto ole tässä asiassa samanlainen, nimimerkki EA ihmettelee.