Ouluun asuinalue filosofi Esa Saarisen oppien mukaan

Filosofi Esa Saarinen vaikuttaa vahvasti taustalla, kun rakennusliike Hartela suunnittelee Ouluun uutta asuinaluetta. Saarinen puhuu systeemiälyn puolesta. Siinä yksilö toimii aktiivisesti ympäristössään. Karjasillan koulun ympäristön suunnittelu on harvinaisen asukaslähtöistä.

Kotimaa
Havainnekuva siitä, miltä Karjasillan alueella näyttäisi.
Hartela

Systeemiälykkyys tarkoittaa sitä, että ihminen muokkaa aktiivisesti ympäristöään, mutta myös ympäristö muokkaa ihmistä. Tämä filosofi Esa Saarisen julistama ajatus vaikuttaa taustalla, kun rakennusliike Hartela suunnittelee Ouluun uutta asuinaluetta.

Ajatuksia tai ideoita ei tyrmätä, vaan niiden kehittämistä jatketaan workshopeissa päättäjien sekä tulevien ja olevien asukkaiden kanssa.

Tero Vanhanen

Hartela voitti suunnittelukilpailun Karjasillan tyhjäksi jääneen koulun ympäristöstä. Alueelle suunnitellaan satoja uusia asuntoja ja yhteisöllistä toimintaa.

– Ei lähdetä sellaiseen lausuntorumbaan vaan yhteiskehittelyn jatsiin. Se nopeuttaa aikatauluja. Ajatuksia tai ideoita ei tyrmätä, vaan niiden kehittämistä jatketaan workshopeissa päättäjien sekä tulevien ja olevien asukkaiden kanssa, hehkuttaa Hartelan keihtysjohtaja Tero Vanhanen.

Asukkaat pääsevät vaikuttamaan

Käytännössä systeemiäly näkyy Karjasillalla esimerkiksi niin, että alueelle ei tehdä tiukkaa ennalta saneltua kaavaa, vaan katsotaan millaiseksi alue lopulta rakennuslupavaiheessa kehittyy.

– Haluamme jättää prosessissa avoimeksi, että haluaako kuluttaja maksaa kalliista autotallista vai haluaako hän käyttää ne rahat muualle ja katsella autoaan pihalla. Tai hän voi päättää ottaako asuntoonsa parvekkeena ja millaisen parvekkeen, kuvailee Vanhanen.

Luonnollisesti uusi asuinalue tulee olemaan teknisesti kehityksen huippua. Alueelle rakennetaan valmius langattomaan 5G-tietoverkkoon. Rakennusksista tehdään myös erittäin energiatehokkaita.

Saarinen sparrasi

Rationalismi kaupunkisuunnittelussa johtaa negativismiin, jos positiivisuutta ei erikseen tuoda mukaan inhimillisyyden kautta.

Esa Saarinen

Hartela oli tuonut hankeen kick off -tilaisuuteen puhumaan itsensä Esa Saarisen. Hänen haluttiin tartuttavan yhteistyökumppaneihin ja Oulun kaupungin edustajiin sama henki, jotta hankkeen eri prosessit etenisivät systeemiälykkyyden hengessä. Polveilevassa jä rönsyilevässä puheenvuorossaan Saarinen muun muassa muistutti positiivisen ajattelun tärkeydestä. Negatiivinen ajattelu peittoaa hänen mielestäänliian usein myönteisyyden.

– Rationalismi kaupunkisuunnittelussa johtaa negativismiin, jos positiivisuutta ei erikseen tuoda mukaan inhimillisyyden kautta, Saarinen julisti salintäyteiselle yleisölle.

Uutta rakennussuunnittelua

Näin vahva filosofisen arvopohjan käyttö rakennushankkeissa on täysin uutta. Vanhanen myöntää, että asia saattaa tuntua oudolta, mutta seisoo vahvasti ajatustensa takana.

– Se saattaa rakennusalalla kuullostaa vähän hörhöltä. Siihen tarvitaan se mielentila, "maindsetti", joka esimerkiksi mulle henkilökohtaisesti on tullut kuuntelemalla Esaa, Vanhanen härähtää nauruun.