Pohjois-Suomen elokuvaosaajat hamuavat yhä laajempaa verkostoa

Erilaisten videotuotantojen tekemiseen tarvitaan monenlaista yhteistyötä. Cloudberry Services – Elokuvan ja median palvelukeskuksen projektipäällikön Marko Karvosen mukaan yhteistyö toimii kainuulaisten yritysten kanssa hienosti.

Kuva: Bunny The Killer Thing -tuotanto

Elokuvan tai tv-sarjan tekeminen on pitkäjänteistä työtä, jossa vaaditaan paljon yhteistyötä. Kainuulainen Cloudberry Services - Elokuvan ja median palvelukeskus tarjoaa tuotantoyhtiöille apua vaikkapa kuvauspaikkojen hakemisessa.

– Nyt meillä on esimerkiksi luettavana muutaman lyhytelokuvan käsikirjoitukset. Katsomme niihin yhdessä ammattiopiston opiskelijoiden kanssa sopivia kuvauspaikkoja, palvelukeskuksen projektipäällikkö Marko Karvonen toteaa.

– Lisäksi tarjoamme muun muassa ammattimaista kuvauskalustoa sekä osaavaa työvoimaa. Yhteistyökuvioita meillä on ruokailuun, majoitukseen ja logistiikkaan liittyen. Yhteistyötä on jopa yksittäisten kauppaliikkeiden kanssa. Olemme pystyneet luomaan tuotantokalustosta ja toimijoista verkoston.

Cloudberry Services – Elokuvan ja median palvelukeskus lähti liikkeelle Kainuun ammattiopiston hallinnoimasta hankkeesta vuonna 2011. Yhteistyön tekeminen maakunnassa on helppoa, sillä tuotantoihin mukaan lähtevät paikalliset tekevät hyvää työtä antaumuksella.

– Kenelle tahansa ulkopuolelta tulevalle tuotantoyhtiölle uskaltaa sanoa, että Kainuussa asiat toimivat. Meillä on täällä jo muutamia tuotantoyhtiöitä, joiden kanssa on helppo työskennellä. Tässähän tarvitaan paljon erilaisia sidosryhmiä. Ulkopuolelta tulevat ovat sanoneet, että täällä kun menee kysymään mitä tahansa, niin aina löytyy ratkaisu.

Kainuun etuna videotuotannoille on myös kuvauspaikkojen helppo löytäminen sekä niihin sujuvasti pääseminen.

Marko Karvonen kertoo, että Cloudberry Services on ollut mukana useissa tuotannoissa. Kuva: Laura Tolonen / Yle

Tulevaisuudessa siintävät yhteistyökuviot

Elokuvan ja median palvelukeskus -hanke päättyi vuoden vaihteessa, mutta kuollut ja kuopattu palvelukeskus ei missään nimessä ole.

Kenelle tahansa ulkopuolelta tulevalle tuotantoyhtiölle uskaltaa sanoa, että Kainuussa asiat toimivat.

Marko Karvonen

– Tulevaisuutta ollaan nyt kehitetty yhdessä Oulun ja Kuusamon alueiden kanssa, ja pyrimme laajamittaiseen yhteistyöhön. Erittäin tärkeää on se, että toimimme Kainuun ammattiopistolla, jotta pystymme tekemään tuotantoja opiskelijoiden kanssa.

– Ja sitten meillä on yrityksiä, jotka voivat ottaa vastaan erilaisia töitä. Se on hyvä, että tällainen verkosto on olemassa. Pystymme tulevaisuudessakin kilpailemaan vahvasti sillä, että tarjoamme näitä palveluita tällä alueella.

Suomalaisen yhteistyön lisäksi palvelukeskus on suunnannut katseensa Norjaan.

– Pohjois-Kalotti on aika hyvä alue. Norjassa ja ruotsissa on aika pitkälle viety näitä elokuva-asiota. Heillä on myös olemassa nämä tuontatokannustimet, jotka meiltä vielä puuttuvat.

Ihon alla, Bunny the Killer Thing, National Geographic

Tähän mennessä Cloudberry Services – Elokuvan ja median palvelukeskus on saanut paljon aikaan. Vuosien varrella Kainuussa on nähty muun muassa erilaisia audiovisuaalisia tuotantoja, kuten viime syksynä tehty Ihon alla.

– Teimme myös vastikään useamman kappaleen mainoselokuvia kansainväliselle finanssilaitokselle. Elokuvatuotantoja on myös ollut useita, itseäni kiinnostaa esimerkiksi miten täällä kuvattu Bunny the Killer Thing lähtee kansainvälisesti menestymään. Se on nyt Cannesissa toukokuussa esillä, Marko Karvonen kertoo.

Ulkopuolelta tulevat ovat sanoneet, että täällä kun menee kysymään mitä tahansa, niin aina löytyy ratkaisu.

Marko Karvonen

Tuotantoja on edelleenkin tulossa Kainuuseen, sillä elokuvan tai tv-sarjan tekeminen on pitkäjänteistä toimintaa. Karvosen mukaan on tärkeää, että paikalliset toimijat saavat oppia ja yhteistyömahdollisuuksia ulkopuolelta tulevien toimijoiden kanssa.

Videotuotantojen saaminen Kainuuseen vaatii erinäisiä asioita, joista tärkeimmät ovat henkilökohtaiset kontaktit. Tästä hyvänä esimerkkinä on National Geographicin kuvaama kolmiosainen tv-sarja.

– Vuosi sitten täällä kuvattiin National Geographicille kolmiosaista tv-sarjaa, joka lähti siitä, että kävimme Kahakorven Hannun kanssa Lontoossa 11 tuotantoyhtiötä läpi ja myös BBC:llä useiden tuottajien luona. Henkilökohtaiset kontaktit ovat erittäin tärkeitä. Jos haluamme saada yhä enemmän ulkomaalaisia isoja tuotantoja tänne, niin Suomessa pitäisi olla tuotantokannustimia. Toivottavasti siihen päästään tulevaisuudessa. Oikeastaan kaikki muut maat tarjoavat tällaisia tuotantokannustimia.