1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Saame

Lapin ehdokkaat: Jäämerenrata Lapista Norjaan – vain RKP vastustaa

Enemmistö Lapin eduskuntavaaliehdokkaista kannattaa rautatien rakentamista Norjan kautta Jäämerelle. Neljä viidestä Ylen vaalikoneeseen vastanneesta ehdokkaasta kannattaa radan rakentamista. Eniten rautatietä kannattavat perussuomalaisten ja SDP:n ehdokkaat. RKP:n ehdokkaat puolestaan vastustavat.

Kuva: YLE Keski-Suomi / Alpertti Rieskjärvi

Rautatie rakennetaan kulkemaan Lapista Norjan kautta, jos Lapin eduskuntavaaliehdokkaiden selkeä enemmistö saisi päättää. Vaalikoneessa esitetään väite: "Lapista pitää  rakentaa rautatieyhteys Jäämerelle Norjan kautta". Lähes 80 prosenttia vastanneista ehdokkaista on täysin tai jokseenkin samaa mieltä väittämän kanssa, vajaat 19 prosenttia on jokseenkin tai täysin eri mieltä.

Kolme ehdokasta on ohittanut kysymyksen.

Vankinta kannatus on perussuomalaisten ja SDP:n joukoissa, joista kukaan ei vastusta Jäämeren radan rakentamista Norjaan. Myös kristillisdemokraattien ainoa ehdokas näyttää vihreää valoa hankkeelle.

Valtaosa kokoomuksen (83 prosenttia), vihreiden (82 prosenttia), Muutos 2011:n (80 prosenttia), itsenäisyyspuolueen (78 prosenttia), keskustan (77 prosenttia) ja piraattipuolueen (75 prosenttia) ehdokkaista kannattaa rautatien rakentamista. Vasemmistoliittolaisistakin sitä puoltaa 71 prosenttia ehdokkaista.

RKP ja kommunistit: Ei rataa

Kaikki eivät kuitenkaan lämpene miljardiluokan ratahankkeelle.

Jäämeren rautatien vetämistä Lapista Norjaan vastustavat kaikki Ruotsalaisen kansanpuolueen (RKP) vaalikoneeseen vastanneet ehdokkaat. Saamelaisehdokkaita saattaa huolettaa, miten rata vaikuttaisi esimerkiksi porojen laitumiin.

Rataan suhtautuvat epäillen myös enemmistö Suomen kommunistisen puolueen ehdokkaista. Heistä 75 prosenttia on jokseenkin eri mieltä vaalikoneen väittämän kanssa.

Lapissa Jäämeren radan puolesta on puhuttu pitkään, mutta valtion rahakirstun vartijat Helsingissä eivät ole vielä luvanneet rahaa radalle. Sen hintalappu vaihtelee eri arvioiden mukaan 1,6:sta miljardista peräti kolmeen miljardiin euroon.

Ylen vaalikoneeseen on vastannut 97 lappilaista eduskuntavaaliehdokasta. Koneesta puuttuvat 21 Lapin ehdokkaan vastaukset.

Ylen vaalikone löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).