1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ylen kysely: Keskusta kahmimassa yli puolet Pohjois-Suomen edustajapaikoista – katso paikkajako vaalipiireittäin

Ylen Taloustutkimuksella teettämä tutkimus ennakoi, kuinka monta paikkaa kukin puolue on saamassa eduskuntaan eri vaalipiireissä. Paikkajakauma on laskettu Ylen puoluekannatusmittausten tulosten perusteella.

KLIKKAA KUVA SUUREKSI Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Keskusta on saamassa enemmistön kansanedustajapaikoista sekä Oulun että Lapin vaalipiireissä, ilmenee Ylen selvityksestä. Keskusta on siis ottamassa eduskuntapaikkojen enemmistön koko Pohjois-Suomen alueella.

Ylen Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan keskusta on saamassa Oulun vaalipiirissä jopa kymmenen paikkaa seuraavalle vaalikaudelle. Tämä merkitsisi puolueelle neljää lisäpaikkaa viime vaaleihin verrattuna ja selkeää enemmistöä vaalipiirin kaikista paikoista.

Keskustan jättimenestystä Oulussa selittänee se, että puolueen suosittu puheenjohtaja Juha Sipilä on ehdolla Oulun vaalipiirissä.

Lapin vaalipiirissä keskusta on nappaamassa yhden paikan kokoomukselta ja nostamassa näin paikkamääränsä neljään. Lisäpaikka keikauttaa valtasuhteita niin paljon, että keskusta saa näin itselleen enemmistön Lapin vaalipiirin seitsemästä paikasta.

Keskustalle on ropisemassa runsaasti paikkoja myös Savo-Karjalan, Keski-Suomen ja Vaasan vaalipiireissä.

Kokoomukselle luvassa karvas tappio Uudellamaalla

Kyselyn mukaan etelässä suurin muutos näyttää tapahtuvan Uudellamaalla kokoomuksen paikoille. Kokoomus menettää Uudellamaalla viime vaaleissa saamastaan 11 paikasta kolme. Kokoomus pysyy silti edelleen niukasti Uudenmaan suurimpana puolueena kahdeksalla paikallaan.

Kokoomuksen kahdeksas läpimenijä Uudellamaalla ja SDP:n ensimmäinen putoaja ovat kuitenkin hyvin lähellä toisiaan ehdokkaiden vertauslukuja tarkasteltaessa. On siis mahdollista, että SDP vielä nappaisi kokoomukselta itselleen seitsemännen paikan ja puolueista tulisi yhtä vahvoja.

Hilkulla on myös kokoomuksen kolmas paikka Kaakkois-Suomen vaalipiirissä. Tiukasti kiinni kokoomuksen paikassa ovat niin perussuomalaiset, keskusta kuin SDP:kin.

Tiukkaa taistoa on luvassa myös Vaasan vaalipiirissä, missä keskustan viimeisessä paikassa roikkuvat kokoomus ja perussuomalaiset.

Varsinais-Suomessa kyselyn tuloksia sekoittaa kokoomuksen ja RKP:n vaaliliitto. Ylen selvityksessä ei ole huomioitu vaaliliittoja, joten RKP:n entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Stefan Wallin saattaa hyvinkin päästä läpi siitä huolimatta, että selvitys näyttää RKP:lle nollaa paikkaa. Kyselyn vertauslukujen valossa Wallin saattaisi syrjäyttää kokoomuksen neljännen ehdokkaan.

Päivi Räsäsen paikka vaakalaudalla?

Kristillisdemokraatit ovat selvityksen perusteella saamassa Hämeen vaalipiiristä yhden edustajan eduskuntaan. Tämä edustaja lienee Hämeessä uudelleen ehdolla oleva puolueen puheenjohtaja Päivi Räsänen.

On selvää, että joissain vaalipiireissä epävarmuutta on vähän enemmän kuin toisissa johtuen lähinnä haastattelujen määrästä ja tiukoista vertailuluvuista.

Jari Pajunen

Perussuomalaisten kolmannen edustajapaikan vertausluku ei ole kuitenkaan kovin kaukana kristillisten ainoan edustajan vertausluvusta, joten ei ole täysin poissuljettua, että kristilliset voisivat menettää ainokaisen paikkansa Hämeessä. Näin olleen puolueen puheenjohtaja ja nykyinen sisäministeri Päivi Räsänen putoaisi pois eduskunnasta.

Arvio paikkajakaumasta "kohtuullisen luotettava"

Taloustutkimus on laskenut eduskuntavaalipaikkojen jakauman Ylen puoluekannatusmittausten perusteella. Tulokset laskettiin yhdistämällä Ylen kuukausittaiset puoluekannatusaineistot vaalipiireittäin. Viimeisin eli maaliskuun mittaus huomioitiin kaksinkertaisella painoarvolla.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Jari Pajusen mukaan tutkimuksen tulokset ovat "kohtuullisen luotettavat".

– On selvää, että joissain vaalipiireissä epävarmuutta on vähän enemmän kuin toisissa johtuen lähinnä haastattelujen määrästä ja tiukoista vertailuluvuista, Pajunen sanoo.

Puoluekannatusmittausten haastattelut on kerätty viime vuoden marraskuun ja tämän vuoden maaliskuun välillä. Tutkimusta varten on haastateltu 19 530 täysi-ikäistä henkilöä. Ahvenanmaan edustajaa ei ole laskettu mukaan paikkaennusteeseen.

Paikkalaskelmissa ei ole huomioitu vaaliliittoja. Lisäksi RKP:tä on voinut kannattaa, vaikka puolueella ei ole ehdokkaita jokaisessa vaalipiirissä.

Taulukkoa korjattu 25.3. klo 8.45: Uudellamaalla Vihreiden paikkamäärä olisi lisääntymässä yhdellä, ei vähenemässä, kuten taulukossa alun perin luki.