Jemenin levottomuudet uhkaavat läikkyä yli valtionrajojen

Jemen on pyytänyt sotilasapua Persianlahden mailta. Pelko on, että Jemenin sisäiset ongelmat vetävät mukaan Saudi-Arabian ja Iranin.

Ulkomaat
Kartta Lähi-Idästä.
Ilkka Kemppinen / Yle

Jemenin ulkoministeri Riad Yaseen on pyytänyt Persianlahden mailta sotilasapua Jemenin huthi-kapinallisten pysäyttämiseksi. Yaseen toivoo, että Jemenin naapurivaltiot estäisivät kapinallisia saavuttamasta ilmaherruutta.

Väkivaltaisuudet ovat levinneet nopeasti. Viime vuonna huthi-kapinalliset ajoivat presidentti Abedrabbo Mansur Hadin pääkaupungista Sanaasta. Hadi pakeni Adeniin, jota kapinalliset ovat pommittaneet ilmasta viimeksi viime viikolla.

Toistaiseksi Jemenin sekasorto on pysynyt Jemenissä. Huthi-kapinalliset ja heitä tukevat Jemenin entiselle presidentille Ali Abdullah Salehille uskolliset joukot ovat ottaneet yhteen Jemenin keskiosissa. Kapinalliset näyttävät pyrkivän etelään kohti Adenin kaupunkia. Viime viikonloppuna kapinalliset saivat hallintaansa strategisesti tärkeän Taizin kaupungin.

Ryhmien välisten taisteluiden pelätään kehittyvän pahemmiksi kuin Jemenin vuoden 1994 sisällissota. Tästä tilanteesta hyötyisivät erityisesti terroristijärjestöt. Viime perjantaina tehdyssä pommi-iskujen sarjassa kuoli yli 130 ihmistä. Ensimmäistä kertaa terroristijärjestö Isis sanoi tehneensä iskut. Perinteisesti Jemen on ollut paikallisen al-Qaidan temmellyskenttä.

Ongelmia yli valtionrajojen

Jemenin sisäinen sekasorto uhkaa kuitenkin aaltoilla yli valtionrajojen. Saudi-Arabia on tukenut presidentti Hadin hallintoa. Shiialaiset huthi-kapinalliset puolestaan ovat saaneet tukea Iranista. Saudi-Arabia ei ole katsonut hyvällä Iranin vaikutusvallan kasvua omalla takapihallaan.

Huthit ovat kiistäneet saaneensa apua Iranista, vaikka jemeniläiset, länsimaiset ja jopa iranilaiset lähteet ovat vahvistaneet uutistoimisto Reutersille, että kapinalliset saivat raha- ja sotilasapua Iranista ennen ja jälkeen pääkaupunki Sanaan valtaamisen viime vuoden syyskuussa.

Tähän asti huthi-kapinalliset ja Jemenin hallituksen joukot ovat taistelleet esimerkiksi lentokenttien ja muiden strategisesti keskeisten kohteiden hallinnasta. Asiantuntijat pelkäävät, että yhteenotot voivat muuttua avoimeksi sodaksi, jos Saudi-Arabia ja Iran lisäävät tukeaan osapuolille.

Kriisi voi sekoittaa merikuljetuksia

Tällä hetkellä huthi-kapinallisilla on ollut etulyöntiasema, mutta tilanne voi muuttua. Huthi-joukkojen edetessä kohti etelää, ne saavat vastaansa presidentti Hadin joukot, Maribin alueen sunnimuslimien heimot ja al-Baydan alueen heimot, jotka toimivat Jemenin al-Qaidan kanssa.

Viime viikkoina huthit ovat pyrkineet saavuttamaan ilmaherruuden, mutta tilanne näyttää muuttuvan. Taizin kaupungin valtaus tuo kapinalliset entistä lähemmäs Bab al-Mandabin salmea. Salmen hallinta voi läväyttää Jemenin sisäiset ongelmat lähes koko maailman silmille.

Arviolta 40 prosenttia maailman merikuljetuksista kulkee Bab al-Mandabin kautta. Salmi on kapeimmillaan vain noin 30 kilometriä leveä. Käytännössä salmen valvoja määrää tavarakuljetuksista Punaisenmeren kautta Suezin kanaaliin ja edelleen Välimerelle.

Huthi-kapinallisten hallitsema salmi on huolenaihe, koska kapinalliset ovat kytköksissä Iraniin. Iran puolestaan valvoo Hormuzinsalmea, jonka kautta suurin osa Persianlahden öljystä kulkee maailmanmarkkinoille. Huthien valvoma Bab al-Mandabin salmi voisi antaa Iranille lisää pelimerkkejä ydinneuvotteluihin.

Tosin asiantuntijoiden arviot menevät ristiin. Esimerkiksi ajatushautomo Chatham Housen tutkija ja Ison-Britannian Iranin entinen suurlähettiläs Richard Dalton ei usko, että Iran pyrkisi hankaloittamaan maailmankauppaa salmien valvonnalla.

Lähteet: AFP, Reuters