Ukrainalaismiljardööri suuttui ja toi armeijansa Kiovaan vahtimaan yritystään

Oligarkki Kolomoiski käyttää Ukrainassa rahan valtaa. Kolomoiski on koko sodan ajan rahoittanut usean vapaaehtoispataljoonan toimintaa. Nyt oligarkin ja Ukrainan valtion välille on puhjennut vakava kiista.

Ulkomaat
Igor Kolomoiski.
Igor Kolomoiski.Reuters-TV

Hän on yksi Ukrainan rikkaimmista miehistä, jolla on myös omia sotilaita. Nyt hän on suuttunut maan parlamentin päätöksestä muuttaa osakeyhtiölakia, ja toi sotilaita Kiovaan vahtimaan yrityksensä päämajaa. Hän on 52-vuotias oligarkki Igor Kolomoiski.

Kolomoiski on Dnipropetrovskin kuvernööri, Privatgroup-finanssiryhmän, Ukrtransnaftan suuromistaja ja muun muassa Dnipro-pataljoonan rahoittaja.

Taustalla on kiista vallasta ja rahasta.

Ukrainan parlamentti muutti osakeyhtiölakia siten, että yhtiössä voidaan tehdä sisäisiä päätöksiä 50 prosentin omistusosuudella. Aiemmin päätöksiin tarvittiin 60 prosentin enemmistö.

Tätä lakia sovellettiin öljyputkiyhtiö Ukrtransnaftaan (siirryt toiseen palveluun). Valtio enemmistöomistajana pystyi vaihtamaan yhtiön johtajan, joka oli suuromistaja Kolomoiskin valitsema.

Tästä suivaantuneena Kolomoiski toi eräänä yönä yhtiön pääkonttoriin Kiovaan sotilaita, jotka estivät muiden pääsyn sinne. Kolomoiski väitti, että ”venäläiset tihutyöntekijät” olivat yrittäneet vallata yhtiön.

Kun paikalle tuli myös toimittajia, Kolomoiski suuttui eräälle heistä sekä kiroili ja haukkui toimittajaa (siirryt toiseen palveluun)räikein sanoin. Toimittaja on aiemmin tutkinut oligarkin toimia.

Kyseinen toimittaja työskentelee Radio Svobodalla ja on aikaisemmin muun muassa tehnyt juttuja Kolomoiskin monesta kansalaisuudesta. Hänen mukaansa Kolomoiskilla on kolme passia: Ukrainan, Kyproksen ja Israelin.

Kolomoiski ollut tae Ukraina-mielisyydelle

Kiista Igor Kolomoiskin ja Ukrainan nykyisten vallanpitäjien välillä on uusi. Vasta vuosi sitten Kolomoiski nimettiin Dnipropetrovskin kuvernööriksi. Hän valintansa on ollut eräänlainen tae, että alue on pysynyt Ukraina-mielisenä.

Vielä helmikuussa 2014 kaupungissa oli suuria mielenosoituksia, jossa Ukraina-mieliset ja Venäjä-mieliset ottivat mittaa toisistaan. Ilman Kolomoiskin panosta voisi olla, että Venäjän sotilaita olisi paljon lännempänä kuin nyt.

Ukrainan kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Kolomoiski on koko sodan ajan rahoittanut usean pataljoonan toimintaa. Hänellä on käytännössä oma armeija, joka koostuu vapaaehtoispataljoonista.

On ilmiselvää, että näiden pataljoonien sotilaat eivät kaikissa tilanteissa seuraa Ukrainan armeijan käskyjä, vaikka ne teoriassa ovat sen alaisuudessa.

Tällaisia vapaaehtoispataljoonia on Ukrainassa paljon, jopa viitisenkymmentä. Kolomoiski on rahoittanut niistä tunnetuimpia: Asovia, Aidaria, Dnipro1:tä ja Dnipro2:ta sekä Donbasia.

Keskustelu velloo kiihkeänä

Ukrainassa keskustelu Kolomoiskin toimista Ukrtransnaftan tapauksessa velloo nyt kiihkeänä. Toiset katsovat, että hän teki oikein ja vain suojeli yritystään ulkopuolisilta valtaajilta. Toisten mielestä häntä olisi rangaistava omavaltaisuudesta.

Igor Kolomoiski antoi haastattelun Unian-uutistoimistolle (siirryt toiseen palveluun), jossa hän syytti kansanedustaja Igor Jeremejeviä valtausyrityksestä. Ukrtransnafta-yritystä Kolmoiski kuvaili Ukrainan verenkierroksi, jota ilman maan energiatalous kaatuisi.

Haastattelussa Kolmoiski toi esille harvinaisen näkemyksen siitä, miten Donbassin alueelle voidaan saada rauha. Hänen mielestään Kiovan, siis presidentti Petro Porošenkon, on keskusteltava suoraan niin sanottujen kansantasavaltojen johtajien kanssa. Porošenko itse pitää heitä terroristeina, joiden kanssa ei keskustella.

Tärkeimpänä poliittisena kysymyksenä Ukrainassa Kolomoiski pitää aluehallinnon uudistamista. Hänen mielestään valta on hajautettava niin, että alueet voivat päättää omista rahoistaan uudella tavalla.

Ilman tätä ihmiset eivät usko uudistuksiin. Silloin kukaan ei voi pelastaa maata, en minäkään, Kolomoiski sanoi.

Hänen mukaansa uudistuksia tehdään jo, muttei riittävän nopeasti.

"Minua pidettäisiin verenimijänä"

Kysymykseen omista poliittisista tavoitteistaan Kolomoiski vastasi, ettei hänellä ole sellaisia, ainakaan juuri nyt. Hän pitää mahdollisuuksiaan pärjätä politiikassa huonoina.

– Pysyisin kuitenkin ihmisten silmissä oligarkkina, suurkapitalistina, verenimijänä, lahjustenottajana ja vielä jonakin pahana, Kolomoiski totesi.

Hänen ei toisaalta tarvitse osallistua poliittisiin vaaleihin käyttääkseen valtaa. Mies, joka omistaa muun muassa armeijan ja pankin on hyvin vaikutusvaltainen muutenkin.

Korjaus 24.3.2015 kello 10.05: Vaihdettu otsikosta muotoilu "Ukrainan rikkain mies" muotoiluksi "Ukrainalaismiljardööri".

Kerstin Kronvall
Yle, Kiova