Hui, poliisi! Näin suomalaiset reagoivat liikenteessä sinitakkisten läsnäoloon

Poliisille on kehittynyt ammattisilmä, jolla haravoidaan liikenteestä epäilyttävästi käyttäytyvät. Samalla on syntynyt lista kansalaisten pakkoliikkeistä, jotka kielivät siitä miten virkavallan läsnäolo ihmisiä hermostuttaa.

ilmiöt
Poliisi selittää kameralle
Hämeen poliisin Jussi Reunanen kertoo miten autoiljat stressaavat nähdesssään poliisin.

Poliisi osaa kokemuksesta kiinnittää liikenteessä huomiota tiettyjen autoilijoiden ajotapaan, käyttäytymiseen ajon aikana sekä autossa näkyviin puutteisiin.

Hämeen poliisin Jussi Reunanen tietää jo, miten tavallinen autoilija yleensä poliisin nähtyään hermostuu.

Virkavallan huomion herättää esimerkiksi se, kuinka auton nopeus yhtäkkiä putoaa, kun kuski huomaa vastaantulevan poliisiauton.

– Meillä on tutka aina autossa päällä. Kun on viidenkympin rajoitus, niin automaattisesti painetaan jarrua, ja sitten tulee se stressireaktio.

Kun on viidenkympin rajoitus, niin automaattisesti painetaan jarrua, ja sitten tulee se stressireaktio.

Jussi Reunanen

Sillä tarkoitetaan poliisikielessä monia asioita. Kuten esimerkiksi sitä, että kuskin käsi hakeutuu rapsuttelemaan ikään kuin puolihuolimattomaasti nenää tai niskaa.

Katse hakeutuu johonkin muualle, sivulle tai jopa taakse.

– Tai taustapeili on väärin, sitä täytyy säätää tai autonpenkissä on muka jotain. Se hauskaakin, Reunanen hymähtää.

Poliisi ei aina välttämättä huomaa, jos autoilijalla ei ole turvavyötä päällä, mutta kun kuljettaja alkaa hermostuksissaan nykiä, niin se kiinnittää huomiota.

– Liike paljastaa. Turvavyötä ikään kuin hitaasti ujutellaan kiinni, tai jos on kännykkä korvalla, niin se lasketaan hitaasti liukuen alas. Tai pudotetaan se korvalta suoraa alas. Niitäkin on nähty.

Joskus partioautosta tyydytään vain heristelemään sormea kännykkään ajon aikana puhuvalle autoilijalle. Sekin kuulemma riittää. Ihminen yleensä muistaa sen – jonkin aikaa.