1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Ulkomaalaisen palkkaamista halutaan helpottaa

Siivousalan yritys haluaisi poistaa rajoitukset palkata työntekijöitä Euroopan ulkopuolelta. Uravalmentaja ihmettelee vaatimusta, koska alalle koulutettuja ihmisiä on Suomessa työttömänä. Suurista puolueista keskusta ja kokoomus haluavat murtaa rajoja työperäiselle maahanmuutolle.

Lassila&Tikanojan rekrytointipäällikkö Visa Myllyntaus ja uravalmentaja Katja Bloigu Kuva: Yle

Monella suulla on ehdotettu Suomen työmarkkinoiden avaamista kokonaan Euroopan ulkopuolelta tuleville työntekijöille. Tällä hetkellä yritykset eivät voi rekrytoida mistä tahansa, jos tietyllä alalla tai seudulla on paljon työttömiä. Lain mukaan TE-toimistojen pitää suorittaa tarveharkinta eli tutkia löytyykö sopivaa työvoimaa kotimaasta tai muualta EU- ja ETA-alueelta. 

Tarveharkinta vaikeuttaa turhaan uusien työntekijöiden palkkaamista, maanantaina A-studiossa vieraillut Lassila & Tikanojan rekrytointipäällikkö Visa Myllyntaus sanoo.

– Prosessi kestää usein yli neljä kuukautta, mutta työntekijätarve on välitön. Suomessa on työttömyyttä, mutta meillä on koko ajan noin sata työpaikkaa auki.

Hakemuksia kyllä tulee, silti sopivaa työntekijää ei aina löydy. Jos tarveharkinta poistettaisiin, helpottaisi se Myllyntauksen mukaan myös täällä jo asuvien maahanmuuttajien työllistymistä.

– Meillä on tällä hetkellä kaksi tarveharkintaa käynnissä, jossa työntekijä on tullut meille opiskelijaksi, mutta ei käytännössä saa tehdä enempää kuin 25 tuntia (viikossa), koska siitä joutuu tarveharkintaan.

Suurista puolueista työvoiman tarveharkinnan haluaisivat romuttaa kokoomus ja keskusta. Sen säilyttämistä kannattavat sosialidemokraatit ja perussuomalaiset. Työ-ja elinkeinoministeriöstä kerrotaan, että vuosittain tarveharkinnan kautta Suomeen tulee noin 5 000 työntekijää Euroopan ulkopuolelta ja vain muutama sata hakemusta hylätään. Useimmiten kielteisen päätöksen taustalla ovat työnantajan aiemmat ongelmat huolehtia velvollisuuksistaan.

Uravalmentaja: Työllistyminen vain vaikeutuisi

Helsingissä sekä maahanmuuttajia että kantasuomalaisia työmarkkinoille auttava uravalmentaja Katja Bloigu ei poistaisi työvoiman tarveharkintaa.

– Väitän, että se johtaa siihen, että täällä oleva ihmiset eivät enää työllisty matalapalkka-aloille, siivoojiksi esimerkiksi.

Bloigun mukaan yritykset innostuisivat rekrytoimaan ihmisiä esimerkiksi Aasiasta ja vaarana olisi palkka-ale.

– Tarvitsemmeko enää laitoshuoltajan koulutusta? En usko, että kukaan haluaa sitä, etteivät pitkäaikaistyöttömät pääse töihin, Bloigu sanoo.

Työvoiman tarveharkinta ei koske kaikkia aloja. Kevennetyn paperisodan kautta Suomeen voivat tulla töihin Euroopan ulkopuolelta monet asiantuntijat, kuten lääkärit.