Työmatkat pitenevät – valtion tuloihin miljardilovi, työntekijällä vähemmän vapaa-aikaa

Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan työmatka on myös päivän vaarallisin hetki – tapaturmia sattuu työmatkalla vuosittain lähes 20 000.

Kotimaa
Autoja nelostiellä.
Suvi Pirinen / Yle

Työmatkat ovat entistä pidempiä. Valtiolle tulee vuosittain noin 1,5 miljardin euron lovi verotuloihin, sillä työmatkoista maksettujen verovähennysten määrä on kasvanut viime vuosina.

Suomalaisten työmatkat ovat pidentyneet keskimäärin viisi kilometriä sitten 1990-luvun. Viimeisen viiden vuoden ajan on kasvanut myös valtion verovähennystuki työmatkalaisille.

Valtiolle työmatkoista tulee vuosittain noin 1,5 miljardin lovi verotuloihin. Vuonna 2013 matkakuluja vähennettiin 1 580 miljoonaa euroa.

Työmatkavähennys onkin selkeästi yleisin itse ilmoitettu vähennys – toissavuonna verohelpotusta työmatkastaan sai yli 800 000 suomalaista. Verovähennystä voi maksimissaan saada jopa 7 000 euroa vuodessa.

Työmatka-aikaa on pidentänyt muun muassa työpaikkojen keskittäminen kaupunkeihin. Monen kohdalla matkan pituuden ratkaisee myös asumisen hinta.

Työntekijällä vähemmän vapaa-aikaa – työmatkailu vaarallista

Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan työmatka on myös päivän vaarallisin hetki – tapaturmia sattuu työmatkalla vuosittain lähes 20 000. Työterveyslaitos toivoisikin lisää joustavuutta.

– Yksi vaihtoehto on työaikajoustot, jolla voidaan välttää sitä ruuhka-aikana liikkumista. Myös etätyö tarvittaessa, eli jos on huonot keliolosuhteet, niin jäädään sitten vain etätöihin, ehdottaa Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mikko Härmä.

Parasta työterveyslaitoksen mukaan olisi, jos työmatkat voisi auton sijaan taittaa pyöräillen. Tutkimusprofessorin on vaikea löytää hyviä puolia pidentyneestä työmatkasta.

– Vaikee kyllä nähdä sitä suoranaista hyötyä, mutta ehkä sellaisella henkilöllä, joka pystyy pyöräilyllä vaikka hyödyntämään sen ajan. Me tarvitaan sitä aamuvaloa ja nyt kun tulee valoisa aika, niin aamulla saadaan enemmän valoa ja tällä tavalla liikkumalla voidaan hyödyntää sitä työmatkaan kulutettua aikaa, Härmä pohtii.

Työterveyslaitoksen mukaan työ sitoo suomalaisia entistä enemmän.

– Vähemmän aikaa jää sille muulle elämälle, työmatkalla on usein jo työt mielessä ja käytetään paljon mobiililaitetta ja puretaan sähköposteja, Härmä sanoo.