Paperisia muotivaatteita voi jopa pestä – tulta tosin pitää varoa

Paperistakin voi tehdä kestäviä ja pestäviä vaatteita. Nuori riihimäkeläinen muotisuunnittelija on valmistanut paperista vaatemalliston, joka on esillä tällä viikolla Berliinin vaihtoehtoisella muotiviikolla. Jo aiemmin suomalais-ugrilaisesta kansantaiteesta ammentavan malliston suunnittelija Justus K on kerännyt palkintoja maailmalla.

Kotimaa
Justus K:n paperivaateluomuksia mallien yllä
Verna Kovanen

Idea paperisista vaatteista tuli Justus Kantakoskelle opiskeluaikana kuin salama kirkkaalta taivaalta.

– Kävelin Lahdessa kadulla ja yhtäkkiä mulla välähti päässäni kuva serpentiinisestä mekosta. Jäin miettimään, olenko nähnyt tämän kuvan jossain. Googlasin tietoa siitä, mutta sitten tajusin, että se visiohan tuli mun omasta päästäni.

– Sen jälkeen tein hesarista paperimassakorsetin ja serpentiinistä helman siihen. Siinä oli ensimmäinen veistoksellinen paperivaatteeni (siirryt toiseen palveluun). Se taisi olla vuonna 2011.

– Tässä on jo pitkä prosessi takana. Suomen Metsäsäätiö lähti tukemaan minua, kun lähdin tutkimaan, voiko paperista ylipäätään tehdä vaatteita.

Meriittejä muodin keskuksista Pariisista Lontooseen

Muutaman vuoden kehittelyjen jälkeen Justus K on lähdössäBerliinin vaihtoehtoiselle muotiviikolle (siirryt toiseen palveluun).

Justus Kantakoski paperiliivi yllään
Justus Kantakosken yllä on paperinen liivi.Timo Leponiemi / Yle

– Olen innoissani, mutta hirveästi ei pysty jännittämään, tässä on niin paljon hommaa. On vaan pakko keskittyä siihen, mitä tekee. Sitten varmaan vasta jännitetään, kun ollaan siellä muotinäytöksen takana ja mallit ovat valmiina. Eli siinä vaiheessa, kun ei pysty itse tekemään enää mitään, niin sitten varmaan jännittää!

Justus K on jo aiemmin kerännyt meriittejä paperista valmistamillaan muotivaatteilla.

– Pariisissa osallistuin design-kilpailuun paperisella iltapuvulla (siirryt toiseen palveluun). Se pääsi Pariisin designin ja muodin keskukseen esille. Lontoossa opiskelijoille suunnattuun design-kilpailuun tein joululahjanarusta liivin ja sielläkin se voitti, joten kansainvälisestikin näitä on jo palkittu. Suomessa ei vielä ole tullut vastaavanlaista tunnustusta. Nytkin tämä mallisto menee Berliiniin. Ehkä tämä on sen verran erikoisempaa ulkomailla.

– Nämä kankaat kudotaan kaikki itse ja ommellaan ateljeetyönä Petruskassa Riihimäellä. Toivon, että se työpanos näkyy ja materiaali herättää mielenkiintoa.

Kestäviä – ja pestäviä!

Paperivaatteet ovat yllättävänkin kestäviä.

– Se riippuu toki paperivaatteesta. FILONA-paperinaru ja lanka, jota pääasiassa käytän, on aika kestävää. Sitä voi pestä ja siitä tehdään myös mattoja. Kyllä se toimii vaatteenakin.

Tulessa nämä vaatteet palautuvat äkkiä luonnon kiertokulkuun.

Justus Kantakoski

– Yksi asu on tehty aivan toisenlaisesta materiaalista, Papyrus Finlandilta saadusta graafisesta paperista. Se on laserleikattu ja silloin puhutaan vain show-vaatteista.

Nuotion lähelle paperivaatteilla ei sen sijaan parane mennä.

– Ei, ei, tai sitten kaskeaa itsensä, kuten on tämänkin malliston nimi, KASKI paper couture. Kyllä tulta pitää varoa. Tulessa nämä vaatteet palautuvat äkkiä luonnon kiertokulkuun, naurahtaa Justus K.

Pula-aikanakin käytettiin paperia

Justus K:n suunnittelemat paperivaatteet ovat yksilöllisiä ja sen vuoksi niiden hinnat liikkuvat nelinumeroisissa eurosummissa.

– Hintoja on vaikea arvioida, mutta kun tehdään mittatilauksena, puhutaan nelinumeroisista summista. Sarjatuotanto on tietysti eri asia eli siinä tuotantoprosessi muuttuu ja yksikköhinta alenee.

Aivan ainutlaatuista paperin käyttö vaatteissa ei suinkaan ole. Esimerkiksi pula-aikana sotien jälkeen, kun tuontimateriaaleista oli kova pula, paperia käytettiin vaatteissa.

– Isoäitinikin on muistellut, että silloin oli paperikenkiä. Myös Japanissa tehdään paperista vaatteita. Materiaalina paperi ei siis ole uusi, mutta sen soveltuvuus huippumuotiin on uutta. En ole tällä tavalla tehtyihin paperivaatteisiin muualla törmännyt.

Kenties paperiasuja myös Linnan juhliin

Justus K on kiinnostunut jatkamaan paperisten vaatteiden kehittelyä.

– Tässä on paljon opittavaa, mutta konsepti on valmis. Olisi mahtavaa vaikkapa jonkun metsäyhtiön kanssa kehitellä tätä ja katsoa, mitä kaikkea tästä saa irti. Toisaalta suunnittelijana en ole myöskään materiaalisidonnainen. Muotoilijahan pystyy tekemään mistä tahansa materiaalista ja paperi on yksi niistä.

Justus K on toiveikas, että hänen paperisia muotiluomuksiaan nähdään vastaisuudessa myös itsenäisyyspäivänä Linnan juhlissa.

– Vielä ei ole tilauksia tullut, mutta toivottavasti niitä tulee, myhäilee Justus K.