Jos tuulilasiin tulee särö, aseta nopeasti päälle teippi

Tuulilasin voi parhaassa tapauksessa korjata muutamalla kympillä. Jos tuulilasi lähtee halkeamaan iskukohdasta, on edessä yleensä tuulilasin vaihto. Koska nykyautojen tuulilasit ovat usein isoja ja niissä on tekniikkaa, hintakin on useampia satasia.

Aamu-tv
Jukka Tolvanen.
Tuulilasiin iskeytyneet kivet ja niiden aiheuttamat säröt ovat keväisin monen autoilijan harmi. Milloin lasi kannattaa korjata ja milloin vaihtaa tilalle kokonaan uusi? Keskustelemassa Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen.

Parhaillaan eletään sitä aikaa vuodesta, jolloin autoilijan riski saada kivi tai irronnut nasta tuulilasiinsa on suuri. Jos tuulilasiin jää iskusta jälki, kannattaa ajaa mahdollisimman nopeasti sivuun ja asettaa päälle teippi, kertoo Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen.

– Mikä tahansa teippi kelpaa, vaikka on olemassa myös tähän tarkoitukseen olevia teippejä. Tärkeintä on, ettei koloon mene likaa. Sen jälkeen suorinta tietä lasinkorjaamolle arvioituttamaan voiko lasin vielä korjata, neuvoo Tolvanen.

Jos tuulilasi lähtee halkeamaan iskukohdasta, on edessä yleensä tuulilasin vaihto.

– Korjaaminen maksaa 35 - 65 euroa. Korjauksessa koloon laitetaan hartsia ja se kovetetaan uv-valolla ja lopuksi hiotaan. Tuulilasin vaihdossa puhutaan useamman sadan euron kuluista. Nykyautoissa saattaa olla valtavan isot tuulilasit ja niissä on tekniikkaa, kuten sadetunnistinta ja lämmitystä, tämä nostaa hintaa, Tolvanen saoo.

Tolvanen muistuttaa, että tuulilasi on osa auton turvarakennetta ja siksi kolarin varalta on tärkeätä, että se on ehjä.

Tolvasen mukaan tuulilaseja rikkoutuu etenkin keväällä, koska teillä on paljon hiekoitushiekkaa ja muuta kiviainesta ja tiestö rapautuu niiden huonokuntoisuuden vuoksi.

– Riittävän pitkää turvaväliä pitämällä voi yrittää pitää huolta, ettei edellä ajavan auton pyöristä sinkoudu kiviä. Ohitustilanteissa toisten tuulilaseista voi yrittää pitää huolta, vaihtamatta takaisin omalle kaistalle heti ohituksen jälkeen, Tolvanen huomauttaa.