1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. media

Faktabaari paljastaa poliitikkojen puppupuheet

Vuosi sitten eurovaalien alla perustettu Faktabaari on ottanut asiakseen selvittää poliitikkojen puheiden totuudenmukaisuutta. Näin eduskuntavaalien edellä tarkastettavaa taas piisaa – varsinkin kun puolitotuuksia päästelee myös media.

Kuvakaappaus Faktabaarin nettisivuilta
Kuka tahansa voi vinkata jostain näkemästään väitteestä, että voiko tämä pitää paikkansa, kertovat Faktabaarin Mikko Salo ja Tuomas Muraja.
Kuvakaappaus Faktabaarin nettisivuilta
Kuka tahansa voi vinkata jostain näkemästään väitteestä, että voiko tämä pitää paikkansa, kertovat Faktabaarin Mikko Salo ja Tuomas Muraja.

Puolitotuuksia ja valkoisia valheita on varsinkin vaalien alla liikkeellä valtavat määrät, eikä toimittajillakaan enää ole aikaa selvittää jokaisen väitteen todenmukaisuutta.

Vuosi sitten tämän maan totuusvejetta paikkaamaan perustettiin faktantarkistuspalvelu Faktabaari (siirryt toiseen palveluun). Sen tarkoituksena on vahtia poliitikkojen ja muiden poliittisten toimijoiden puheita ja puuttua mediassa esitettyihin virheellisiin tietoihin, myytteihin ja urbaanilegendoihin.

Faktabaarin perustajajäseniin kuuluvat Mikko Salo ja Tuomas Muraja kertovat, että mallia otettiin Yhdysvalloista: esikuvana on ollut muuan muassa amerikkalainen sivusto FactCheck.org (siirryt toiseen palveluun).

– Emme ole kyttäämässä ketään tai ehdoin tahdoin hakemassa virheitä, mutta pientä pelotetta pitää toki olla. Kannattaa pysyä asiassa, niin ei ole poliitikoilla eikä medialla hätää meidän kanssa, Salo nauraa.

Joukossa totuus tiivistyy

Faktabaaria pyöritetään vapaaehtoispohjalta, apurahojen turvin. Ydinryhmä on pieni: Salon ja Murajan lisäksi siihen kuuluu kolme muuta henkilöä.

Valheita paljastamassa ja totuutta jahtaamassa on kuitenkin kokonaisuudessaan paljon suurempi porukka, sillä toiminta perustuu joukkoistamiselle.

Emme ole kyttäämässä ketään, mutta pientä pelotetta pitää toki olla.

Mikko Salo, Faktabaarin isäntä

– Kuka tahansa voi vinkata jostain näkemästään väitteestä, että voiko tämä pitää paikkansa. Sen jälkeen me viemme sen eteenpäin asiantuntijoille ja journalistit työstävät siitä luettavan jutun.

Ainakin tähän saakka ihmisten lähettämät selvityspyynnöt ovat olleet vilpittömiä, eivätkä esimerkiksi puolueiden masinoimia.

– Aluksi vähän pelkäsin, että alkavatko puolueiden politrukit käyttää tätä välineenä, mutta kyllä tähän asti yhteydenotot ovat tulleet ihan tavallisilta, valveutuneilta kansalaisilta, Muraja vakuuttaa.

Faktabaari on toimittajan sparraaja

Puolitotuuksia ei tule pelkästään poliitikkojen suusta. Myös media syyllistyy väärän tiedon levittämiseen.

– Eurovaalien aikaan huomasimme, että enemmänkin puppupuhetta tarjosi media kuin puolueen ehdokkaat, Salo toteaa.

Enemmänkin puppupuhetta tarjosi media kuin puolueen ehdokkaat.

Mikko Salo, Faktabaarin isäntä

Tyypillistä on, että klikkien toivossa otsikoista rustataan vähän turhankin vetäviä. Niinpä otsikot ovat usein harhaanjohtavia, vaikka juttu muuten pitäisikin kutinsa. Faktabaari on siis myös eräänlainen vastaveto klikkijournalismille.

Salo ja Muraja eivät kuitenkaan lyttää toimittajien tekemää työtä. Pyrkimys on totuudellisuuteen, toimittaja vain on juttunsa kanssa kovin yksin.

– Meiltä puuttuu systemaattinen faktantarkistuksen kulttuuri. Ei ole sparrausapua siihen, että kaikki on varmasti kunnossa. Sitä me olemme yrittäneet nostaa esiin. Ehkä Faktabaarille myönnetty Journalistipalkinto (siirryt toiseen palveluun)oli myös alan sisäinen muistutus siitä, että tähän pitää satsata.