1. yle.fi
  2. Uutiset

Salolainen: En näe syytä, miksi Ämariin ei olisi voitu mennä

Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain ilmavoimat aloittavat tänään harjoituksensa pääosin Selkämerellä. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) pitää harjoitusta normaalina toimintana. Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan Pertti Salolaisen (kok.) mielestä poliittista estettä harjoittelulle myös Viron ilmatilassa ei olisi ollut.

politiikka
Pertti Salolainen
Pertti SalolainenYle

Sydäntalvella nousi kohu Suomen osallistumisesta Yhdysvaltain ja Viron ilmaharjoituksiin Viron Ämarin tukikohdassa. Suomi ei väärinkäsityksiä välttääkseen halunnut mennä Ämariin, mutta harjoittelumahdollisuus amerikkalaisten kanssa päätettiin kuitenkin käyttää hyväksi.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan Pertti Salolainen ei näe syytä, miksi Ämariin ei olisi voitu mennä.

–Suomalaiskoneet ovat harjoitelleet Viron ja Baltian ilmatilassa Nato-koneiden kanssa monesti aikaisemminkin, Salolainen sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Niinistön mukaan Suomi oli varovainen siksi, että Suomi liittoutumattomana maana olisi voitu sotkea Baltian maiden ilmapuolustukseen, mistä ei ole kyse.

Niinistön mielestä Ämariin meno ei ollut edes tarpeellista, koska tehokas harjoitus pystyttiin järjestämään Suomen ilmatilassa ja kansainvälisessä ilmatilassa.

–Kieltämättä turvallisuuspoliittinen tilanne tälläkin maailmankolkalla on herkkä, mutta aivan normaalina harjoituksena pitäisin tätä toimintaa, Niinistö vakuutti.

Vierailu amerikkalaisten lentotukialuksella herätti kysymyksiä

Jussi Niinistö vieraili sunnuntaina puolustusministeri Carl Haglundin (r.) kanssa amerikkalaisten ydinkäyttöisellä lentotukialuksella, USS Theodore Rooseveltilla.

Niinistön mukaan on luontevaa seurata Hornetien käyttöympäristön kehitystä, koska Yhdysvallat käyttää ja kehittää Hornet-kalustoa, jota Suomi on käyttänyt jo 20 vuoden ajan.

–Mielenkiintoinen reissu. Se oli enemmänkin informaatiotilaisuus; saimme tutustua tähän valtavaan sotakoneeseen, Niinistö kuvasi.

Maanantaina puhemies Eero Heinäluoma (sd.) sanoi MTV3:n haastattelussa jääneensä miettimään, mitä viestiä puolustusministeri lähettää ja kenelle.

Pertti Salolaisen mukaan kutsu lentotukialukselle oli lähetetty myös Ruotsin ja Ison-Britannian puolustusministereille.

–Olisi ollut todella ikävä viesti, jos Suomi olisi jäänyt pois sellaisesta tilanteesta, johon myös Ruotsi oli kutsuttu ja osallistui.

Lue seuraavaksi