1. yle.fi
  2. Uutiset

Museovirasto: Kuopion sairaanhoito-oppilaitos suojeltava

Museovirasto on antanut ely-keskukselle lausunnon, jonka mukaan Kuopion Sairaalakadulla sijaitseva entinen oppilaitos tulisi säilyttää. Kuopio on suunnitellut entisellä lääninsairaalan alueella sijaitsevan rakennuksen purkamista.

Museovirasto
Savonia ammattikorkeakoulun logo
Savonia-ammattikorkeakoulun opetus päättyi Sairaalakadun kiinteistössä viime vuonna.Mika Hirvonen / Yle

Museovirasto toivoo Kuopion kaupungin suojelevan Sairaalakadun entistä oppilaitos-kiinteistöä. Museoviraston mukaan kiinteistö tulisi olla muiden entisen lääninsairaalan alueen rakennusten tapaan suojelukohde.

Kuopion kaupunki on suunnitellut 1990-luvulla rakennetun sairaanhoito-oppilaitoksen purkamista. Museoviraston mukaan päätös on tehty harkitsemattomasti, koska rakennus on arkkitehtuurisesti ja historiallisesti arvokas ja sopisi esimerkiksi palveluasumiseen.

20 vuotta vanhan rakennuksen purkaminen tuntuisi suorastaan tuhlaukselta.

Juha Vuorinen

– Rakennuksen osalta ei ole tehty riittävästi selvityksiä. On nähty, että rakennus tulee liian kalliiksi ja se on helpompi purkaa. Entinen lääninsairaala-alue on kuitenkin kokonaisuudessaan merkittävä kulttuuriympäristö ja 20 vuotta vanhan rakennuksen purkaminen tuntuisi suorastaan tuhlaukselta, sanoo Museoviraston intendentti Juha Vuorinen.

"Arkkitehtuuri täydentää alueen kokonaisuutta"

Museovirasto toteaa Pohjois-Savon ely-keskukselle antamassaan lausunnossa, että Kuopion entinen lääninsairaala-alue on poikkeuksellisen autenttisena säilynyt ympäristö. Suurin osa rakennuksista on noin 140 vuotta vanhoja.

– Rakennukset ovat toimineet vain sairaalana ja myöhemmin alan oppilaitoksena ja säilyttäneet ulkoarkkitehtuurinsa olennaiset piirteet erittäin hyvin. Oppilaitosrakennuksen arkkitehtuuri täydentää alueen kokonaisuutta.

Savonia-ammattikorkeakoulun sairaanhoito-opetus päättyi Sairaalakadun kiinteistössä viime vuonna ja rakennuksille suunnitellaan parhaillaan uutta käyttöä. Alueella on tällä hetkellä menossa asemakaavan muutos. Kuopion kaupunginhallitus on hyväksynyt esisopimuksen Valkeisen sairaalan tontin vuokraamisesta Lujatalo Oy:lle.

Lue seuraavaksi