Äärioikeistolaisten ryhmien aktiivisuus nousi ennätykseen Ruotsissa

Expo-säätiön vuosiraportin mukaan vaalivuosi innosti natsijärjestöt vilkkaaseen propagandatyöhön

Ulkomaat
Mellakkapoliisit partioivat oikeistolaisen Pegida-mielenosoituksen aikana Malmössä, Ruotsissa 9. helmikuuta.
Mellakkapoliisit partioivat oikeistolaisen Pegida-mielenosoituksen aikana Malmössä, Ruotsissa 9. helmikuuta.Drago Prvulovic / EPA

Ruotsalaiset äärioikeistoryhmät levittivät viestiään, järjestivät tilaisuuksia tai mielenilmauksia keskimäärin 7–8 kertaa päivässä viime vuonna, kertoo ryhmien toimintaa seuraava Expo-säätiö raportissaan.

– Aktiviteettien määrä on kasvanut valtavasti. Parissa kolmessa vuodessa niiden määrä on lähes tuplaantunut. Tällaista määrää emme ennen ole nähneet, totesi Expon tutkija Anna-Sofia Quensel Ruotsin radiolle.

Samalla oikean laidan ääriryhmien määrä on vähentynyt. Esimerkiksi Kansallisdemokraatit-puolue lopetti toimintansa viime vuonna.

Merkittävimmät äärioikeistoryhmät ovat tällä hetkellä Ruotsalaisten puolue ja Ruotsalainen vastarintaliike.

Rasismia vastustava, vasemmistolainen Expo-säätiö rekisteröi oikeistoliikkeiden toimintaa tarkasti ja raportoi siitä vuosittain. Aineisto perustuu pitkälti ryhmien omaan kirjanpitoon toiminnastaan.

Keskeisin toimintatapa on propagandan levittäminen, esimerkiksi lentolehtisten jakaminen ja iskulausetarrojen liimaaminen julkisille paikoille.

Supervaalivuonna 2014 yksittäisiä aktiviteetteja kirjattiin 2 864 kappaletta, kun vuotta aiemmin niitä oli lähes neljännes vähemmän.

Oikeistoryhmät treenaavat kamppailulajeja

Raportista pistää silmään ryhmien entistä suurempi viehtymys fyysiseen treenaamiseen ja kamppailuharjoituksiin. Niiden määrä yli kolminkertaistui vuosien 2013 ja 2014 aikana.

Expon tutkija on huolissaan:

– Kun ottaa huomioon, että Ruotsalainen vastarintaliike on yksi militanteimmista järjestöistä Ruotsissa, pitää miettiä mitä se merkitsee, että he harjoittelevat säännöllisesti esimerkiksi veitsen käyttöä tai potkuja, Anna Sofia Quensel sanoo.

Äärioikeistoryhmien aktiivisuus ei ole suurkaupunki-ilmiö, vaikka Tukholma on kokonsa vuoksi aktiviteettilistan kärjessä. Seuraavaksi vilkkainta toiminta on ollut Jönköpingissä ja Sundsvallissa. Ryhmien toiminta lisääntyi myös pohjois-Ruotsissa.

Merkittävin taustatekijä äärioikeiston aktiviteettien lisääntymiseen viime vuonna olivat parlamenttivaalit ja Ruotsalaisten puoleen vaalikampanjointi.

Alustavien tietojen mukaan puolueen vaisu vaalimenestys viime syksynä vähensi puolueen tukijoiden aktiivisuutta oleellisesti.