1. yle.fi
  2. Uutiset

Salaattibaarien hygienia huolettaa – pärskitkö ja kurkotteletko sinäkin?

Salaattibaarit ovat yleistyneet nopeasti osaksi pienempienkin markettien valikoimaa. Eviran ja terveystarkastajien mukaan hygieniassa saattaa kuitenkin esiintyä puutteita. Vastuu hygieniasta on kaupalla, joka noudattaa salaattitarjoajan antamia ohjeita. Salaattibaarin asiakkaiden toiminnassakin on parantamisen varaa.

Kotimaan uutiset
Kaupan salaattibuffet
Mari Siltanen / Yle

Yhä pienempien elintarvikeliikkeiden valikoimaa rikastuttaa salaatin itsepalvelutiski, niin kutsuttu salaattibaari. Salaattibaarit ovat suosittuja lounasruokailun tarjoajia. Niiden hygieniassa saattaa kuitenkin esiintyä puutteita. Eviran mukaan salaattibaarin toiminta on puhtaasti palveluntarjoajan vastuulla.

– Sen pitää pitää huolta, että lämpötilat pitää, raaka-aineen toimittajan viimeiset käyttöpäivät pitää ja että toiminta on asiallista. Se on ihan kaupan omalla vastuulla, ylitarkastaja Pirjo Korpela Eviralta toteaa.

Evira on kuitenkin huolissaan, kuka oikeasti on kaupassa vastuussa salaattibaarin toiminnasta. Lainsäädännön vaatimus, että salaattibaarin pitää olla kaupan henkilökunnan valvonnassa ei täyty kaikissa liikkeissä.

– On kauppoja, jotka myy niin, että kassa joutuu valvomaan sitä. Se on kyllä kieltämättä sellainen asia, että niin kaupan ei pitäisi toimia. Kyllä kaupalla pitäisi olla asiallinen henkilökunta myyntiä valvomaan, Korpela toteaa.

Oikeankokoiset ottimet ja kurkottelukielto?

Terveystarkastajat tarkastavat salaattibaarit normaalin terveystarkastuksen ohessa, vaikka vastuu hygieniasta onkin kaupalla itsellään. Rutiininomaisista näytteidenotoista on luovuttu. Aika on terveystarkastajilla kortilla. Esimerkiksi Vaasan ja Laihian alueella valvottavia kohteita on noin 550, joista myymälöiden lukumäärä on 150.

Vaikka salaattibaarit ovatkin omavalvontaisia, ovat terveystarkastajat huomanneet niissä puutteita. Esimerkiksi salaattibaarien konseptien erikokoiset myyntivaunut asettavat haasteita hygieenisyydelle.

– Jos asiakas kurkottelee toiselle reunalle, niin se on kyllä hygieenisesti hyvin haitallista. Tulen kyllä esittämään, että näissä leveissä malleissa tulee olemaan jonkinlainen pleksiseinä keskellä, joka estää, että asiakkaat eivät pääse kurkottelemaan ja siirtämään likaa tuotteiden päälle, Vaasan ympäristöosaston terveysinsinööri Asko Myntti toteaa.

Myntti on huomioinut myös, että ottimet ja kauhat ovat teknisesti liian pieniä.

Jos asiakas kurkottelee toiselle reunalle, niin se on kyllä hygieenisesti hyvin haitallista

Asko Myntti, terveysinsinööri

– Varsien pitäisi olla niin pitkiä, että ne eivät pääse saastuttamaan tuotteita. Mutta kun meiltä puuttuu tarkat määräykset, kuinka nämä pitää olla, niin aina tarkastuskohtaisesti otetaan puheeksi ja sitten vaaditaan muutoksia, Myntti kertoo.

Terveystarkastajat ja Evira ovat huolissaan myös pisarasuojauksesta, joka on monissa paikoissa puutteellinen. Pisarasuojauksen tarkoituksena on estää esimerkiksi yskimisen tai aivastamisen yhteydessä tapahtuvien bakteerien leviäminen elintarvikkeisiin.

Allergiset pysykööt kaukana

Etelä-Pohjanmaan alueella toimivan terveystarkastaja Leena Pasasen mukaan riskituotteet, kuten kalat, katkaravut ja pähkinät pyritään huomioimaan jo tuotesijoittelussa sijoittamalla ne hieman erilleen. Silti ottimet saattavat kuitenkin sekoittua.

– Kaupat pyrkivät kuitenkin vaihtamaan ja puhdistamaan ottimia usein, Pasanen kertoo.

Allergisia Evira ja terveystarkastajat suosittelevat pysymään kaukana salaattipisteistä.

Mikäli on jollekin tuotteelle allerginen salaattibaarin valikoimassa, niin missään nimessä ei pidä mennä ottamaan

ylitarkastaja Pirjo Korpela, Evira

– Mikäli on jollekin tuotteelle allerginen salaattibaarin valikoimassa, niin missään nimessä ei pidä mennä ottamaan. Kukaan ei pysty takaamaan, etteikö ne kauhat menisi sekaisin. Sen verran kannattaa sääliä itseään, ettei ota riskiä. Minä en ainakaan uskaltaisi ottaa riskiä, ylitarkastaja Pirjo Korpela Eviralta toteaa.

Myös Asko Myntti suosittelee allergisia turvautumaan valmiiksi pakattuihin salaatteihin, joissa riski on valtavasti pienempi. Leena Pasasen mukaan asiat salaattien noutopöydissä ovat olleet vielä hyvällä mallilla. Kuitenkin lämpöiset ilmat voivat tuoda esiin ongelmia.

– Tässä vaiheessa ei ole ollut vielä mitään huomautettavaa. Toisaalta monessa paikassa nämä salaattipisteet ovat vielä niin uusia, että niiden hygieniaan kiinnitetään paljon huomiota. Kesä on kriittistä aikaa. Silloin nähdään, kuinka hygienia onnistuu, Pasanen toteaa.

Lue seuraavaksi