Keskusta taas matkalla veret seisauttavaan vaalivoittoon

Keskusta on Taloustutkimuksen keräämän kyselyaineiston perusteella saamassa uuteen eduskuntaan jopa 56 kansanedustajaa. Toteutuessaan paikkamäärä löisi yhdellä puolueen vuoden 1991 ”veret seisauttaneen” vaalivoiton.

Eduskuntavaalit 2015
Edustajapaikat 2011 ja ennuste 2015 vaalihin.
Klikkaa kuva suureksiYle Uutisgrafiikka

Taloustutkimuksen selvitys vahvistaa sen, mitä kuukausimittauksista on jo jonkin aikaa voinut päätellä. Keskusta on matkalla vaalivoittoon, jonka suuruus saattaa ylittää jopa vuoden 1991 vaalituloksen, jonka keskustaveteraani Seppo Kääriäinen risti tuoreeltaan veret seisauttavaksi.

Taloustutkimus on Ylen toimeksiannosta selvittänyt eduskuntavaalien paikkajakauman viimeksi kuluneiden viiden kuukauden kannatuskyselyiden haastatteluaineistosta. Kannatusmittausten muutosten vuoksi tuorein maaliskuun kannatuskysely on saanut paikkavertailussa kaksinkertaisen painoarvon. 56 paikallaan keskusta löisi muut puolueet ylivoimaisesti. Neljän vuoden takaiseen vaalitulokseen verrattuna keskustaedustajien lukumäärä kasvaisi 21:llä.

– Keskusta tulee voittamaan vaalit ja tulee saamaan runsaasti lisää paikkoja, rohkaistuu Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Jari Pajunen ennustamaan.

– Ennustetta voidaan pitää kohtuullisen luotettavana, vaikka joissakin vaalipiireissä epävarmuutta onkin lähinnä haastattelujen määrän ja tiukkojen vertailulukujen vuoksi.

Kakkospaikasta tiukka taistelu

Kakkospaikalle on kiilaamassa SDP, jolle on luvassa 35 paikkaa. Kokoomus ja perussuomalaiset ovat kuitenkin tiiviissä tuntumassa 33 ja 31 paikallaan. Mitalisijojen jakaminen onkin tässä vaiheessa ennenaikaista.

– Siellä on monissa vaalipiireissä viimeiset paikat niin kiikun kaakun, että on mahdotonta antaa tässä kohtaa sellaista valistunutta arvausta, sanoo Pajunen.

Vasemmistoliitto ja vihreät nousussa

Keskustan lisäksi Taloustutkimus ennakoi vaalien voittajiksi myös vasemmistoliittoa ja vihreitä. Molemmille on luvassa lisäpaikkoja, vasemmistoliitto kasvattaisi paikkalukunsa 17 ja vihreät 15 kansanedustajaan. RKP saisi kahdeksan edustajaa ja kristillisdemokraatit saisivat tyytyä neljään paikkaan. Ahvenanmaan edustajaa ei ole laskettu mukaan paikkaennusteeseen. Myöskään vaaliliittoja ei ole huomioitu.

Taloustutkimus on haastatellut marraskuun alun ja maaliskuun loppupuolen välisenä aikana 19530 henkilöä.