Mikrosiru nahan alla auttaisi löytämään oikean omistajan

Kissojen asema parantuisi, jos rekisteröinnistä tulisi pakollinen. Löytöeläinhoitoloihin tulee vuosittain 10 000 kissaa, joista vain pieni osa palautuu omistajille.

Kotimaa
Kissanpentu.
Tapio Laakkonen / Yle

Eläinten hyvinvointikeskuksen tekemän selvityksen mukaan koirien ja kissojen pakollinen merkintä ja rekisteröinti parantaisi etenkin kissojen asemaa. Kissoja on rekisteröity koiria vähemmän.

Kissojen ja koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti tarkoittaa sitä, että jokaisella eläimellä on tunnistusmerkintä, jonka tiedot on yhdessä omistajatietojen kanssa kirjattu rekisteriin. Esimerkiksi löytöeläinhoitoloissa eläimen nahan alle asetettavasta mikrosirusta löytyisivät omistajan tiedot. Kissoille merkintä- ja rekisteröintijärjestelmä olisi tarpeellisempi kuin koirille. Kissoja tulee löytöeläinhoitoloihin vuositasolla noin 10 000, ja vain pieni osa niistä palautuu takaisin omistajilleen. Koirat on jo melko kattavasti rekisteröity vapaaehtoisiin rekistereihin.

Pakollinen merkintä ja rekisteröinti antaisivat myös paremmat mahdollisuudet puuttua koirien laittomiin tuonteihin ja pentutehtailuun.

Eläinsuojelulain uudistamiseen liittyen koirien ja kissojen pakollisen merkinnän ja rekisteröinnin järjestämisen mahdollisuuksia ja vaikutuksia selvitti maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta Eläinten hyvinvointikeskus.