Taitavat eläkeläiset toimivat nopeammin kuin kaupungin byrokratian jäykät rattaat

Ketä kutsua paikalle apuun kun omenapuut pitää leikata, nukkekoti ja keinutuoli korjata tai jopa riehakas koululuokkaa rauhoittaa? Turvautuminen kaupungin apuun vaatisi työtilauslomakkeiden täyttöä ja mahdollisesti pitkiä odotusaikoja. Hämeenlinnan ikäihmisten Voutilakeskuksella on nopeampi keino: soitetaan taitavat eläkeläiset apuun.

terveys
Pajutyöt ovat valmistumassa torstain myyjäisiin. Hopeaseppämestari Markku Laulaja sanoo, että kun työikänsä teki metallitöitä, nyt on hauska työstää pajua.
Markku Karvonen / Yle
Voutilan miesten ryhmän koneet ovat itse hankittuja

Hämeenlinnan Voutilassa innokas miesten ryhmä nikkaroi ja rakentaa, korjaa tavaraa, hoitaa puutarhaa, lähtee kouluretkille ja tuuraa lasten varapappoina tai varatalkkareina.

Kun vakiotalonmiehistä on luovuttu, tekemistä riittää vaikka kuinka paljon

Keijo Suvanto

Tiistaiaamuisin ikäihmisten palveluja tarjoavaan Voutilakeskukseen kokoontuu eläkeläismiehiä lähialueilta.

Aamukahvin ja juttutuokion jälkeen työpajassa odottavat paitsi työn alla olevat omat työt, myös yllätykset.

Jos keskuksessa jokin huonekalu on hajonnut, päiväkodin leikkikalu on rikki, elämyspuutarhaa pitää hoitaa tai muu työ tarvitsee tekijää, miesten ryhmä tarttuu toimeen.

Eläkeläiset ovat nopeampia kuin kaupungin organisaatio

Miesten ryhmä syntyi, kun Voutilakeskuksen uusi rakennus oli vielä keskeneräinen.

Ryhmä tarttui toimeen ja teki kaikenlaisia viimeistelytöitä, kuten seiniä, hyllyjä ja komeroita.

Suuri osa tarvikkeista on lahjoituksia. Osa työkaluista ja aineksista on hankittu myös linnunpönttöjen myynnistä tulleilla varoilla.
Suuri osa Hämeenlinnan Voutilakeskuksen tarvikkeista on lahjoituksia. Osa työkaluista ja aineksista on hankittu myös linnunpönttöjen myynnillä.Markku Karvonen / Yle

– Olemme kai korjanneet kaikki Voutilan keinutuolit. Meille tuodaan milloin mitäkin korjattavaa joko vanhusten osastojen tai päiväkodin puolelta. Teimme lapsille huonekaluja ja korjaamme leikkivälineitä, kertovat alusta asti mukana olleet Keijo Suvanto ja Pertti Pennanen.

– Kun vakiotalonmiehistä on luovuttu, tekemistä riittää vaikka kuinka paljon. On nopeampaa kääntyä meidän puoleemme kuin kaupunkiorganisaatiossa täyttää tilauslomakkeita ja odottaa töitä tehtäväksi.

Kumppanuustoiminta tarjoaa tekemistä ja kavereita

Mukana on eri alojen ammattilaisia; sähkömiehiä, rakennusalalla olleita, kaupan ammattilaisia, hopeaseppä ja niin edelleen.

Jokainen saa olla tärkeä ja tarpeellinen siinä mitä tekee

Sari Uotila

Ryhmä on esimerkki siitä, miten paljon eläkeläisillä on taitoja ja halua tehdä, kun siihen vain tarjoutuu tilaisuus ja paikka. Miesten ryhmä on osa Hämeenlinnan kumppanuustoimintaa, jossa vapaaehtoiset ja yhdistykset järjestävät toimintaa ja kaupunki tarjoaa tilat.

– Jokainen saa olla tärkeä ja tarpeellinen siinä mitä tekee. Jokaisella on tilaisuus kuulua johonkin ryhmään. Vapaaehtoisilla on valtavasti taitoja, joita voi hyödyntää, ja jokainen voi olla omalla tavallaan yhteiseksi avuksi. Kumppanuustoiminta on kaikille avointa ja maksutonta, muistuttaa toiminnanohjaaja Sari Uotila vapaaehtoiskeskus Pysäkiltä.

Ikäpolvet kohtaavat

Miesten ryhmä tekee yhteistyötä päiväkodin ja koululuokkien välillä niin, että vierailuja tehdään molemmin. Ryhmäläiset ovat mukana myö lasten retkillä.

Miesten ryhmässä on eri viikkoina vieraana maahanmuuttajia, jotka harjoittelevat suomen kielen hallintaa.
Miesten ryhmässä on eri viikkoina vieraana maahanmuuttajia, jotka harjoittelevat miesten kanssa suomen kieltä.Markku Karvonen / Yle

Keijo Suvanto sanoo, että he ovat selvästi varapappoja niille, jotka pitkän matkan tai muun syyn takia tapaavat isovanhempia vain harvoin. Miesten ryhmä lahjoittaa tekemiään linnunpönttöjä ja asentaa niitä koulun pihaan.

Miehet ovat huomanneet, että kaupungin villeimmäksi arveltu koululuokkakin rauhoittuu, kun papat ovat matkassa mukana.

– Tällä hetkellä valmistelemme torstain myyjäisiä, tuotteita on muutenkin myynnissä Voutilassa. Varoilla olemme muun muassa hankkineet pajaan koneita.

– Aina täällä kellarin pajassa on jotakin odottamassa korjausta; lastenvaunut, nukkekoti tai muuta. Kohta voisimme lähteä korjaamaan pihagrillin ja leikkaamaan elämyspuutarhan omenapuita, Keijo Suvanto hahmottelee kevään työlistaa.