1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Sokli voi jäädä toiseksi Yaran toiselle kaivokselle Kanadassa

Soklin kaivos voi kaatua kanadalaiseen kilpailijaan. Norjalainen kaivosyhtiö Yara valitsee, investoiko se miljardi euroa Soklin kaivoshankkeeseen Suomessa vai vastaavaan kilpailevaan fosfaattikaivokseen Kanadassa. Yaran viestintäjohtaja Bernhard Stormyr yhtiön pääkonttorista Oslosta kertoo Yle Lapin uutisille olevan epätodennäköistä, että Yara investoisi samaan aikaan kahteen suureen lannoitekaivokseen.

Kuva: Yara Suomi Oy

Norjalainen lannoitejätti Yara on vähemmistöosakkaana Arnaudin fosfaattikaivoshankkeessa Kanadassa. Yaran osuus on 38 prosenttia. Lähes miljardin euron hanke on saanut luvat Kanadan hallitukselta, ja sen kannattavuusarviointia tehdään parhaillaan.

Yaran viestintäjohtajan Bernhard Stormyrin mukaan Kanadan projekti on samanlaisessa vaiheessa kuin Sokli-projekti.

– Arnaud ja Sokli ovat jotenkin yhteydessä, koska fosfaattikaivoksen rakentaminen on miljardin euron investointi ja on suhteellisen epätodennäköistä, että Yara tekee kahta niin suurta investointia.

Päätökset elokuussa

Todennäköisin lopputulos on, että Yara arvioi kummankin projektin mahdollisuudet ja päätyy yhteen niistä, arvioi Stormyr. Kysymykseen siitä, onko oikein ymmärretty, että Yara tekee valinnan Arnaud tai Sokli eli Kanada vai Suomi, Yaran viestintäjohtaja Bernhard Stormyr vastaa:

– Tämä on todennäköisintä, kyllä.

Stormyr arvioi yhtiön tekevän päätöksiä elokuun puolivälissä. Stormyrin mukaan miljardin maksava Soklin kaivos työllistäisi pysyvästi 1 600 henkilöä.

Kanadan kaivoshankkeen nimi on The Mine Arnaud Project. Kumppanina Yaralla on valtiollinen sijoitusyhtiö Investissement Québec. Kaivoshanke on Sept-Îles’sä Quebecissa Kanadassa Saint Lawrencen lahden rannalla.

Uutissivusto Mining.com mukaan Arnaudin kaupallisen tuotannon on määrä alkaa 2019. Fosfaatti on määrä kuljettaa laivoilla Kanadasta Norjaan jalostettavaksi.