1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen Sosialidemokraattinen Puolue (SDP)

SDP taistelee kynsin, hampain ja Venäjä-kortilla uudessa vaalipiirissä

Kaakkois-Suomi on ollut SDP:n vahvaa aluetta, mutta puolue on vaarassa menettää ykkösasemansa. Puolue on lähtenyt vaalikampanjaan aiempaa aikaisemmin ja aiempaa suuremmalla budjetilla. Pelastaako Suna Kymäläinen tällä kertaa puolueen rökäletappiolta?

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Entisen Kymen vaalipiirin alueella SDP on ollut ykköspuolue. Vielä vuoden 2003 vaaleissa puolueella oli vankkumaton kannatus, paikkoja oli 5 ja kannatusprosentti huiteli vajaassa 35 prosentissa. Kaakkois-Suomea rajusti kohdellut teollisuuden rakennemuutos kolahti myös demarikannatukseen. Vuoden 2007 vaaleissa demarit menetti yhden paikan ja siitä lähtien puolueella on ollut 4 kansanedustajaa. Tosin vuoden 2011 vaaleissa yhden paikan menetys perussuomalaiselle oli tosi lähellä, mutta paikan demareille pelasti Suna Kymäläinen vastustamalla venäläisten maakauppoja.

Etelä-Savossa puolue on tullut heti kakkosena keskustan jälkeen ja puolueella on ollut kaksi paikkaa eduskunnassa. Kaksi paikkaa ei ole ollut Etelä-Savossakaan kiveen kirjoitettua, sillä vuoden 2007 vaaleissa Jouni Backman putosi ja paikka meni  Vihreiden Heli Järviselle, joka yrittää jälleen paluuta eduskuntaan.

Yhdistyneessä vaalipiirissä on siis 6 istuvaa kansanedustajaa, jotka ovat tässä viime eduskuntavaaleissa saadun äänimäärän perusteella järjestyksessä:

Anneli Kiljunen Lappeenrannasta, Jouni Backman Savonlinnasta, Sirpa Paatero Kotkasta, Pauliina Viitamies Mikkelistä, Jukka Kärnä Imatralta ja Suna Kymäläinen Ruokolahdelta.

Ketkä saavat lähteä?

Tuoreen alueellisen gallupin mukaan SDP menettäisi jopa kaksi paikkaa.

Jos ennuste demareiden rökäletappiosta uudessa vaalipiirissä pitää paikkansa, paikoista käydään hurja taistelu.

Menettääkö sote-soppaa hämmennellyt Anneli Kiljunen äänikuningattaren asemansa? Samassa sopassa lusikkaansa pyöritteli myös Jouni Backman, vahva demarivaikuttaja eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Backman piti kotikaupunkinsa puolia soteuudistuksessa niin, että lopputuloksesta ei kukaan halua ottaa sulkaa hattuunsa – paitsi  Backman itse (siirryt toiseen palveluun).

Sirpa Paatero on entisen Kymen vaalipiirin ainoa ministeri ja ministeriä tuetaan, oli hän sitten ponteva tai ei. Jukka Kärnä saa vankkaa tukea ay-piireistä, mutta takinkääntäminen (siirryt toiseen palveluun) sukupuolineutraalissa-avioliittolaissa on sellainen täyskäännös arvoja mittaavassa asiassa, että monella äänestäjällä on nielemistä

Viime vaaleissa Kärnän kanssa miltei tasoissa läpi pääsi Suna Kymäläinen vastustamalla venäläisten maakauppoja. Kymäläinen on saanut paljon valtakunnallista julkisuutta koko vaalikauden ajan. Hänet ja hänen ajamansa asia tunnetaan kaikkialla. Häntä voidaan äänestää yli maakunta- ja puoluerajojen. On täysin arvoitus millaisen potin Kymäläinen vetää.

Demarien valtataistelu

Demareille tapaus Kymäläinen on mielenkiintoinen, sillä hän ei ole saanut puoluetovereilta paljon vastakaikua omistautumalleen asialle. Monet demarit irtisanoutuivat jyrkästi Kymäläisen ajamasta lakialoitteesta rajoittaa EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien maakauppoja syyttäen sitä rasistiseksi.

Kymäläisen kannattajat puolestaan katsovat, että maan ylin johto on tullut Kymäläisen kannalle kiinnittäessään huomiota venäläisten tekemiin maakauppoihin strategisilta alueilta.

Pauliina Viitamies joutuu taistelemaan tiukasti paikastaan, sillä ääniä syö oman puolueen ehdokas samasta kaupungista, Satu Taavitsainen. Taavitsainen on Viitamiehelle todellinen uhka, sillä vuoden 2012 kunnallisvaaleissa Taavitsainen sai enemmän ääniä kuin istuva kansanedustaja. Taavitsainen oli siten Etelä-Savon äänikuningartar. Taistelu kahden naisen välillä on kovaa.

Kouvolasta ehdolla on Harri Helminen, joka jäi 2011 vaaleissa varaehdokkaaksi, kun ei onnistunut keräämään leikistä luopuneelta, pitkäaikaiselta vaikuttajalta, Valto Koskelta, jääneitä ääniä. Helmisen äänipotti jäi yli tuhat ääntä pienemmäksi kuin viimeisenä Kymestä läpi menneen Suna Kymäläisen.

Nuoret toivot

Ketkä menettävät paikkansa ja tuleeko yllättäviä nousijoita, se jää äänestäjien päätettäväksi. Puolueen omana tavoitteena on säilyttää valta-asema ja kaikki kuusi paikkaa.

Nuorista kyvyistä mainittakoon kaksi, 27-vuotias ammattiliitto Jytyn alueasiamies Mikko Valtonen, joka on noussut vuoden alusta Lappeenrannan työväenyhdistyksen puheenjohtajaksi sekä 25-vuotias yhteiskuntatieteiden kandidaatti Joonas Honkimaa Kouvolan Kuusankoskelta, joka aikoo uudistaa puolueen sisältäpäin ja herättelee puolueessaan arvokeskustelua. Uusi Valto Koski?  No ei sentään - Kosken aatteellisuus perustui duunarin arkeen, Honkimaan yhteiskunnalliseen kirjallisuuteen.