Kiinteistönvälityskilpailu kiristyy: nyt poljetaan palkkioita ja tarjotaan kylkiäisiä

Kilpailu kiristyy kiinteistönvälitysalalla. Asuntokauppaan on ilmaantunut epäterveitäkin keinoja, joilla osa välittäjistä yrittää erottua joukosta. Tiukempi kilpailu on kuitenkin myös kirittänyt alan yritysten liikevaihdon nousuun pitkän laskukauden jälkeen. Kuluttajille tilanne näkyy asuntojen hintojen hienoisena laskuna.

talous
asuntokauppa
Yle

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat koko maassa joulukuun ja tammikuun välisenä aikana vajaan prosentin.

Vuoden 2014 viimeisellä vuosineljänneksellä alan liikevaihto kuitenkin nousi lähes puolitoista prosenttia. Samaan aikaan ostajien ja myyjien näkemykset asuntojen hinnoista ovat lähentyneet, kertoo kiinteistövälittäjä Terhi Kallio Kiinteistövälitys Terhi K:sta Hämeenlinnasta.

– Kyllä viime syksystä tähän hetkeen nämä myyjien ylioptimistiset odotukset ovat kovasti jo realisoituneet ja tulleet vastaamaan tämän hetken tilannetta. Toki kauppa käy, kun hinta on oikea. Asuntoja on markkinoilla valtavasti ja myös niitä myyviä ihmisiä on alalla paljon, mutta kyllä ne parit löytyvät, kun ahkerasti töitä tekee.

Pitkästä laskukaudesta huolimatta asunnonvälitys kiinnostaa – välittäjien määrä on kasvanut vuoden takaiseen verrattuna lähes 10 prosenttia.

Pudotuspeli käynnissä

Kiinteistövälittäjät ovat mukana pudotuspelissä, kun kauppaa ei riitä kaikille. Tiukka kisa on tuonut alalle epätervettä kilpailua, joka ilmenee kohteiden kalasteluna toisilta välittäjiltä esimerkiksi välityspalkkiota polkemalla ja kytkykauppana.

– Kyllä kilpailu esimerkiksi palkkiolla on lisääntynyt kovasti ja kaikenlaisia kylkiäisiä ja lahjakortteja ja milloin mitäkin sisustuksia sun muuta tarjotaan, kertoo Kallio.

Epäterve kilpailu ja kylkiäistarjoukset voivat viedä asiakkaan huomiota välittäjän ammattitaidosta erilaisten tarjousten jahtaamiseen.

– Raaka totuus on kuitenkin se, että tuote, mitä kiinteistövälittäjä myy on kiinteistönvälityspalvelu. Jos se alkaa sisältämään kovasti kaikenlaista, mikä siihen ei normaalisti liity, se ei ole alalle hyväksi, painottaa Kallio.

Kiinteistökisassa alueellisia eroja

Tampereen seudun kiinteistövälittäjät ry:n puheenjohtaja Esko Vesasto vahvistaa, että palkkioilla kilpaillaan nyt ankarasti.

– Usein luvataan erilaisia kylkiäisiä, joilla yritetään kalastella toimeksiantoja. Monta kertaa asunnot otetaan sitten vielä kovalla hinnalla myyntiin, jolla saadaan pidempiä myyntiaikoja.

– Ihan selvästi esimerkiksi Tampereen ja Hämeenlinnan seuduilla on havaittavissa ilmiön yleistyminen. Alalle on tullut paljon uusia toimijoita, joiden on yritettävä saada lisää kohteita myyntiin.

Vesasto ei kuitenkaan ole tilanteesta vielä kovin huolissaan.

– Varmasti yhtenä syynä on se, että markkinat ovat hiljentyneet ja toimijoita on paljon. Alueelliset erot voivat olla suuriakin. Kasvukeskukset ja taajamien keskustat ovat kovemmin kilpailtuja markkinoita ja pienemmillä paikkakunnilla toimijoitakin on vähemmän.

Vesasto antaakin neuvon asunnon myyjälle:

– Kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota asunnon välittäjän ammattitaitoon ja varmistua siitä, kuinka pitkään hän on alalla toiminut ja mitkä ovat tulokset.