Lentäjä: Alpeilla lentämisessä ei erityistä riskiä – "Ihan arkipäiväistä aluetta lentää"

Suomen lentäjäliiton turvatoimikunnan puheenjohtajan mukaan Alpeilla pudonnut Airbus 320 -kone on moderni ja luotettava.

Kotimaa
German Wingsin lento 9525 oli matkalla Barcelonasta Düsseldorfiin. Valokuva on otettu Düsseldorfin lentokentällä 24. maaliskuuta.
German Wingsin lento 9525 oli matkalla Barcelonasta Düsseldorfiin. Valokuva on otettu Düsseldorfin lentokentällä 24. maaliskuuta.Frank Christiansen / AFP / Lehtikuva

Suomen lentäjäliiton turvatoimikunnan puheenjohtaja Petri Pitkänen arvioi, ettei Alpeilla lentämisestä koidu erityistä riskiä lentoturvallisuudelle. Pitkäsen mukaan kyseessä on paljon liikennöity alue.

– Suomalaisetkin Airbusit lentävät Alppien yli päivittäin monta kertaa Pitkänen sanoi Ylen Radio Suomen Ajantasassa.

Hänen mukaansa tiettyjä erityistilanteita varten on olemassa omat proseduurit. Esimerkiksi moottorihäiriön tai paineistushäiriön sattuessa vuoristosta liu'utaan vähän matalammalle alueelle.

– Ihan arkipäiväistä aluetta lentää, hän lisäsi.

Pitkäsen mukaan on erittäin vaikeaa arvioida, mikä turmalennolla on mennyt vikaan. Hän huomauttaa, että lentokoneen on lähdettävä alaspäin hakemaan happirikkaampaa ilmaa, jos sitä uhkaa painekato.

– Siihen on ihan normaalit proseduurit nimenomaan vuoristossa ja Alpeilla lentäessä. Jos moottori hajoaa tai tulee painekatotilanne, niin silloin tiettyä proseduuria noudattaen lähdetään alaspäin, mutta tässä on sen lisäksi mennyt varmaankin jotain vikaan, Pitkänen pohti.

Pitkäsen mukaan Alpeilla pudonnut Airbus 320 on erittäin moderni ja luotettava lentokone.

– Airbus 320 -kone on yksi maailman yleisimpiä tämän kokoluokan liikennelentokoneita, hän lisäsi.

Pitkänen ei lähtisi hakemaan turman syitä ensimmäisenä itse koneesta. Hänen mukaansa kyseessä on pääsääntöisesti turvallinen kone.