Tutkija: Valtaeliitin tuki Putinia kohtaan ei murene

Muutokset presidentti Putinin hallinnossa ovat nostaneet pintaan kysymyksen Venäjän valtajärjestelmän yhtenäisyydestä. Venäläistutkijan mukaan ilmassa on hermostuneisuutta, mutta presidentin takana seisotaan vankasti.

Ulkomaat
Mies kantaa Putinia esittävää julistetta.
Juri Kochetkov / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin erotti eilen kansliastaan kaksi hallintojohtajaa. Lähteä sai sisäpolitiikasta vastaava Oleg Morozov ja kansainvälistä yhteistyötä ohjaava Sergei Bolhovitin.

Etenkin valtapuolue Yhtenäisen Venäjän yhtenä pääideologina tunnetun Morozovin ero on huomioitu laajasti venäläismediassa

Riippumattoman Carnegie-keskuksen tutkija Andrei Kolesnikov ei näe henkilövaihdosten muuttavan politiikan suurta linjaa.

– Kyse on ennen kaikkea yrityksestä nuorentaa joukkuetta ja antaa dynamiikkaa tällä hetkellä toteutettavalle politiikalle. Taustalla voi nähdä myös valmistumisen vuoden 2016 pidettäviin duumanvaaleihin, Kolesnikov sanoo.

Kolesnikov näkee Kremlin sisäpolitiikan varsinaisena pääideologina Vjatshelav Volodinin, joka toimii presidentin hallinnon kakkosmiehenä. Hänen on tosin presidentin lisäksi otettava huomioon myös silovikit eli turvallisuuspalveluihin linkittyvät johtajat.

– Mutta yhtä kaikki Volodin on tällä hetkellä yksi Venäjän politiikan tärkeimmistä moottoreista, jolla ei ole vain hallinollista vaan myös poliittista valtaa, tutkija Kolesnikov arvioi.

Vain linjan kovuus erottaa

Oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murha ja presidentti Putinin hiljattainen katoaminen julkisuudesta ovat saaneet monet epäilemään Venäjän valtaeliitin yhtenäisyyttä.

Carnegie-keskuksen tutkija Andrei Kolesnikov toppuuttelee huhuja kulisseissa käytävästä valtataistelusta, vaikka tunnustaakin Nemtsovin murhan tuoneen esiin eliitin välisten ryhmittymien ja klaanien erot.

Kolesnikovin mukaan suurin ero on suhtaumisessa siihen, kuinka radikaalisti yhteiskuntaa voi ohjata totalitarismin suuntaan. Varsinaiset liberaalit ovat sen sijaan jääneet täysin vaille vaikutusmahdollisuuksia.

Myös heikko taloustilanne kasvattaa jännitteitä vallassa olevien ryhmittymien välillä. Konfliktit ovat kuitenkin pysyneet tähän asti vain paikallisina.

– En usko, että Putinin lähipiirissä tapahtuu mitään olennaisia muutoksia ainakaan tämän vuoden aikana. Kaikki pysyvät täysin uskollisina Putinille, sillä jokaisen asema riippuu täysin hänestä, Kolesnikov sanoo.