Työpaja tuo merkitystä nuoren elämään: "Tietää kuuluvansa johonkin ryhmään"

Ammattikoulun ja armeijan jälkeen nakkilalainen Kalle Jokilehto joutui pitkäaikaistyöttömyyden kurimukseen. Nakkilan työpaja on tuonut näköaloja ja ennen kaikkea työtä nuorelle miehelle.

Kotimaa
Mies sahaa työpajalla
Jari Pelkonen / Yle

Nakkilan työpajalla jätteeksi heitetty tavara muuttuu hyötykäyttöön. Parikymppinen Kalle Jokilehto valmistaa päiväpuhteikseen koristeellisia postilaatikon taustalevyjä.

– Tämä on ollut ihan mukavaa. Ei ole ollut mitään ongelmia. Kyllä tänne mukavin mielin tulee aina, Jokilehto sanoo.

Työpajalla puolivuotta työskennellyt nuorimies kärvisteli ammattikoulun ja armeijan jälkeen pitkään työttömänä. Monia hänen ikätovereitansa vaivaava näköalattomuus on muuttunut työnteoksi ja tulevaisuuden suunnitteluksi.

Työpaja vakinaistetaan Nakkilassa

Nakkilassa vasta pari vuotta toiminut nuorten työpaja on työllistänyt vuodessa useita kymmeniä nuoria. Asiakasmäärillä mitattuna työpaja on yksi maakunnan suurimmista. Viime syksyn ja tämän kevään aikana työpajalta on jatko-opintoihin suunnannut 13 nuorta. Nyt pajan toiminta on myös päätetty vakinaistaa.

Nuoret monesti sanovat, että työpajan avulla he saavat päiviin jotain sisältöä ja tekemistä sekä tietävät kuuluvansa johonkin ryhmään.

Nakkilan työpajan yksilövalmentaja Johanna Syysmäki

Nakkilan työpajalla tehdään esimerkiksi puutöitä, kangastöitä ja opetellaan työskentelemään asiakaspalvelussa.

– Työpajatoiminnan merkitys on nuorelle iso. Nuoret monesti sanovat, että tämän avulla he saavat päiviin jotain sisältöä ja tekemistä sekä tietävät kuuluvansa johonkin ryhmään. Sitä kautta alkaa löytymään se oma ammatillinen polku tai työpolku, toteaa työpajan yksilövalmentaja Johanna Syysmäki.

Vaikka töiden saaminen on tällä hetkellä kiven alla, uskoo Kalle Jokilehto aktiivisen nuoren työnhakijan aina saavan palkinnon yrityksestä.

- Kyllä mä uskoisin, että aika pitkälle löytyisi kaikille työtä, jos vain on mielenkiintoa etsiä sitä niin täysillä kuin vaan pystyy.

Polku myös työelämään

Kalle Jokilehdon tarina on malliesimerkki työpajatoiminnan vaikuttavuudesta. Kädentaitajan ohdakkeinen polku työelämässä on muuttunut puolessa vuodessa ruusuisemmaksi. Miehestä tuli juuri Nakkilan työpajan työvalmentaja.

- Sain töitä työpajasta ja minusta tulee yksi tällainen ohjaaja täällä. Otan vastaan asiakastöitä ja huolehdin siitä, että täällä on puutavaraa, maalia ja mitä tänne nyt sitten tarvitaankaan.