Yksityissairaaloiden kilpailu kiristyy Oulussa – pääosa keskittyy leikkaamaan

Kaupungissa on meneillään yksityisten sairaaloiden buumi. Useimmat uusista tulokkaista keskittyvät kirurgisiin operaatioihin.

terveys
Vanhahkoja naisia lounastamassa Caritas Sairaalan ruokailutiloissa
Niko Manninen / Yle

Noin joka kolmas lääkärikäynti suuntautuu Suomessa yksityiselle puolelle. Suomen noin 30 yksityissairaalan osuus kaikista sairaalapalveluista on noin kymmenen prosenttia. Se on paljon vähemmän kuin työterveyshuollossa, missä yksityiset toimijat ovat jo nyt vahvoja.

Oulussa yksityisiä sairaaloita on kolme: ruotsalaisomistuksessa oleva Terveystalo, Terveystalon ja ruotsalais-amerikkalaisessa omistuksessa olevan Mehiläisen osin omistama Sairaala Botnia sekä tänä vuonna aloittanut kotimainen toimija Caritas Sairaala.

Terveystalolla on kuusi leikkaussalia ja 20 vuodepaikkaa.

– Vuosittain meillä tehdään lähes 5000 leikkausta. Pääosin ne ovat tuki- ja liikuntaelinten leikkauksia. Sydän- tai selkäleikkauksia meillä ei tehdä, sanoo Pohjois-Suomen liiketoimintajohtaja Heikki Kiiskilä Terveystalosta.

Mehiläinen avaa uuden jo elokuussa

Sekä Mehiläinen että vakuutusyhtiö Pohjola ovat avaamassa omat sairaalansa Ouluun. Pääosin tässä yksityisessä sairaalatoiminnassa on kyse leikkaustoiminnasta. Mehiläinen ilmoittaa aloittavansa leikkaustoiminnan Oulussa ennen syksyä.

– Avaamme elokuussa Kauppurienkadulle 2–3 leikkaussalin sairaalan, jossa ajatellaan leikattavan vuosittain 1000–2000 päiväkirurgista potilasta, kertoo aluejohtaja Anssi Hartiala Mehiläisestä.

Puolet asiakkaista olisi itse maksavia ja puolet vakuutusyhtiöiden kautta tulevia. Samalla Mehiläinen keskittää Oulun toimintansa yhden katon alle.

Pääosin tässä yksityisessä sairaalatoiminnassa on kyse päiväkirurgisesta leikkaustoiminnasta. Vuodepaikkoja on vähän.

Pohjola seuraa ensi vuonna

Suomen suurin yksityinen terveyspalvelujen ostaja vakuutusyhtiö Pohjola perustaa omia sairaaloita lyhentääkseen hoitoketjua ja pienentääkseen korvauskuluja.

OP-ryhmä aikoo laajentaa yksityissairaalatoimintaansa Helsingistä ensin Tampereelle ja sen jälkeen Ouluun. Kartoitustyö on meneillään, ja ratkaisu neljän eri sijoitusvaihtoehdon välillä tehdään sen jälkeen, kun Tampereen yksikön perustaminen on saatu jalalle.

– Paikka varmaan julkistetaan vielä tänä vuonna, mutta kyllä Oulun sairaalan avaaminen menee ensi vuoden puolelle, arvioi Pohjolan Omasairaalan toimitusjohtaja Harri Aho.

Oulun Omasairaalaan tulee 2–3 leikkaussalia, ja leikkauksia arvioidaan tehtävän ainakin aluksi vuositasolla tuhannen molemmin puolin. Asiakaskunta on pääasiassa Pohjolan omia vakuutusasiakkaita.

– Helsingin Omasairaalassa 90 prosenttia asiakkaista on meidän omia vakuutusasiakkaitamme. Loput ovat sitten muiden vakuutusyhtiöiden asiakkaita ja itse maksavia, kertoo Aho.

Oulua lähinnä olevat muut Omasairaalat tulevat Tampereelle ja Kuopioon. Pohjois-Suomen lisäksi Ouluun keskitetään yhtiön asiakkaiden leikkaustoimintaa Keski-Pohjanmaata ja Pohjanmaata myöten.

Caritas keskittyy vuodeosastohoitoon

Caritas Sairaalan liikeidea on erilainen. Sen 27-paikkaisen vuodeosaston peruskuorma tulee Oulun kaupungin kanssa tehdyn sopimuksen pohjalta OYSin leikkauspotilaiden jatkohoidosta ja kaupunginsairaalan ylivuotopotilaista.

Caritas voitti tarjouskilpailun, minkä seurauksena aikaisemmin palvelua hoitaneesta Terveystalosta siirtyi myös henkilökuntaa hoitamaan samaa toimintaa Caritaksessa.

Avaamme elokuussa Kauppurienkadulle 2-3 leikkaussalin sairaalan.

Anssi Hartiala, Mehiläinen

Sopimuksen kuuluu lähinnä potilaan jatkohoito.

– Me täydennämme julkista terveydenhuoltoa, kertoo sairaalan suunnitteluun vaikuttanut Caritas Sairaalan ylilääkäri Susanna Halonen.

Caritaksessa puhutaan potilasprofiilijaosta. Kaupungin kanssa tehdyn sopimuksen pohjalta yksityissairaalaan tulee pääosin 5–7 vuorokautta viipyviä suhteellisen hyväkuntoisia asiakkaita.

– Tyypillinen asiakas on jonkin infektion heikentämä ikäihminen tai sitten leikkauksen jäljiltä sen verran huonossa kunnossa että kotona ei vielä pärjää. Me hoidamme ohjeistuksen mukaan ja kotiutamme potilaan, tiivistää johtajalääkäri Pirinen.

Käyttöaste on lähes 100 prosenttia

– Meillä ei ylipaikkoja ole. Käyttöaste on ollut 93–96 prosenttia. Se on tietenkin potilaalle hyvä asia. Yöpyminen kylpyhuoneessa tai lääkärin kansliassa on hiukan ikävää, sanoo Halonen.

Jos ylivuotopotilaat eivät mahdu Caritakseen, menevät he kilpailussa kakkoseksi jääneelle Terveystalolle.

Kotilääkäritoiminta on lisääntymässä, ja Caritaksessa on puhuttu myös korttelilääkäritoiminnasta.

Toisaalta maksukykyiset ja hyväkuntoiset eläkeläiset ovat kodinomaisen sairaalan kannalta uusi kiinnostava asiakasryhmä.

– Sehän olisi meille mieluista hommaa, että saataisiin jatkaa työterveyshuollossa syntynyttä potilas-lääkärisuhdetta myös eläkkeelle siirtymisen jälkeen, sanoo Markku Pirinen.

Markkina elää

Kohta yksityisiä sairaaloita saattaa Oulussa olla jo viisi.

Me täydennämme julkista terveydenhuoltoa.

Susanna Halonen

Yksityishenkilöiden omistamassa kiinteistössä toimivalla Sairaala Botnialla on Oulussa kolme leikkaussalia ja 15 vuodepaikkaa.

Sen liiketoiminnasta Terveystalo omistaa 75 prosenttia ja Mehiläinen lähes neljänneksen.

Sairaala Botnian tulevaisuus jää nähtäväksi, kun Mehiläinen mitä ilmeisimmin jää pois Sairaala Botniasta.