Jemenin kapinalliset etenevät kohti Adenia

Jemenin huthikapinalliset etenevät kohti eteläistä Adenin kaupunkia, jonne Jemenin presidentti on paennut.

Ulkomaat
Jemenin kartta
Yle Uutisgrafiikka

Ainakin 30 ihmistä on kuollut huthikapinallisten ja presidentin joukkojen välisissä taisteluissa Jemenin eteläosissa. Jemenin huthikapinalliset etenevät kohti maan eteläosia. Edellisen vuorokauden aikana kapinalliset ovat vallanneet kolme uutta kaupunkia.

Etelässä kapinalliset ovat vallanneet Kirshin kaupungin, jonka hallinnasta kapinalliset ja presidentti Abedrabbo Mansur Hadin joukot ovat taistelleet kiivaasti. Kirsh sijaitsee lähellä al-Anadin lentotukikohtaa, joka on presidentin kannattajien hallinnassa.

Idässä kapinalliset ovat vallanneet Dalehin kaupungin. Kaupungissa on taisteltu, kun kapinalliset ovat ottaneet yhteen paikallisten heimojen kanssa. Daleh on tunnettu eteläisen Jemenin itsenäisyystaistelijoiden keskuksena.

Lännessä huthit ovat saaneet hallintaansa Mochan kaupungin. Mochan satamakaupunki sijaitsee Bab al-Mandabinsalmen kapeimman kohdan tuntumassa.

Kapinallisten eteneminen kohti Bab al-Madabinsalmea on herättänyt levottomuutta siitä, että huthkikapinalliset pyrkisivät vaikuttamaan salmen kautta kulkevaan kansainväliseen tavaraliikenteeseen.

Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että kapinalliset ovat kiinnostuneita lähinnä Mochan ja Adenin yhdistävästä Jemenin rannikon suuntaisesta moottoritiestä.

Huthit ovat edenneet pohjoisesta kohti Adenin kaupunkia, jonne Jemenin presidentti Abedrabbo Mansur Hadi pakeni kannattajineen helmikuussa. Tätä ennen huthit pitivät presidentti Hadia kotiarestissa pääkaupunki Sanaassa.

Viikonloppuna huthit valtasivat Taizin kaupungin. Sadat paikalliset ovat osoittaneet mieltään kaupungin keskustassa hutheja vastaan. Tiistaina huthijoukot ampuivat mielenosoittajia. Ainakin neljä ihmistä kuoli väkivaltaisuuksissa.

Jemenin ajautuminen kohti sisällissotaa huolettaa muita alueen valtioita. Qatarin mukaan huthit ja presidentti Hadi ovat periaatteessa suostuneet rauhantunnusteluihin Qatarin pääkaupungissa Dohassa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Myös YK:n Jemenin -erityislähettiläs Jamal Benomar on puhunut Qatarissa käytävistä neuvotteluista, kertoo puolestaan televisiokanava al-Jazeera.

Lähteet: AFP, Reuters