Hyppää sisältöön

Työmarkkinatuista kunnille isot laskut

Kuntien maksut Kelalle pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatukien kuntaosuuksista lähes kaksinkertaistuvat tänä vuonna. Työttömyyden kasvu ja pitkittyminen sekä kuntien maksuosuuden kasvattaminen vuodenvaihteessa selittävät ns. Kelasakkojen rajun kasvun.

Työttömiä on yhä enemmän ja työttömyyden kesto pitkittyy Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Tuoreen työllisyyskatsauksen mukaan työttömyys on viime vuoteen verrattuna edelleen lisääntynyt. Erityisen hankalaa on pitkäaikaistyöttömien kohta. Heitä on yhä enemmän ja työttömyys pitkittyy.

Pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuen kuntaosuudesta kunnille lankeaakin tänä vuonna poikkeuksellisen suuri lasku. Vaasan Kelalta saamassa  laskussa on nyt 860 pitkäaikaistyöttömän nimi.

–Kolmisensataa nimeä on tullut vuodenvaihteesta lisää. Euroina se tarkoittaa sitä, että lasku koko vuodelta nousee lähes 4 miljoonaan euroon, päivittelee työllistämiskoordinaattori Jukka Mäntymaa.

Sama meno on muissakin kunnissa. Suurimpien pohjalaiskuntien maksuosuudet nousevat tänä vuonna yli miljoonalla eurolla. Pienemmillä, kuten Ilmajoella maksuosuus noussee 150- tuhannella. Pohjanmaan maakunnissa kuntien sakkomaksut Kelalle nousevat yhteensä yli 17 miljoonaan euroon.

Kuntien työmarkkinatukimaksut lähes kaksinkertaistuvat viime vuoteen verrattuna Kuva: Yle

Työttömyyden kustannuksia kuntien vastuulle

Vuoden vaihteessa voimaan tullut lainmuutos lisää kuntien osuutta työmarkkinatuen kattamisessa. Aiemmin valtio vastasi yksin tuen maksamisesta 500 tukipäivään saakka. Nyt kunnat joutuvat maksamaan puolet työmarkkinatuesta jo 300 tukipäivän jälkeen. Kunnan rahoitusvastuu nousee  1000 tukipäivän jälkeen 70% .

Kunnat pohtivat nyt kuumeisesti konsteja pienentää työmarkkinatuen kuntaosuuden laskuja. Kunnat houkuttelevat mm. palkkatuella yrityksiä työllistämään pitkäaikaistyöttömän.

Seinäjoella on tarkoitus perata pitkäaikaisten työttömien listalta eläköitymiseen valmiit henkilöt. Vaasassa pitkäaikaistyöttömiä on palkattu vanhustyön avustajiksi ja kuntouttavaan työtoimintaan vanhusten palveluasunnossa.

.
.