1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Stubb Venäjästä: Voimapolitiikka on tullut jäädäkseen

Pääministeri Alexander Stubb arvioi Venäjän palanneen voimapolitiikan aikaan. Paasikiviseuran tilaisuudessa Helsingissä puhunut Stubb katsoo Venäjän toimivan tavalla, joka herättää turvattomuutta sen naapureissa.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.). Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) puhui Paasikiviseurassa aiheesta ”Turvallisuusympäristö murroksessa – miten Suomi vastaa?” Puhe keskittyi kahteen pääteemaan: Venäjän muuttuneisiin toimintatapoihin ja Suomen mahdollisiin turvallisuuspoliittisiin yhteistyöratkaisuihin.

Voimapolitiikan paluustapuhuessaan Stubb viittasi Venäjän toimiin Ukrainassa ja runsaan kuuden vuoden takaisiin tapahtumiin Georgiassa.

– Olemme olleet todistamassa voimapolitiikan paluuta. Venäjä määrittelee turvallisuutensa tavalla, joka saa sen naapurit tuntemaan itsensä turvattomiksi.

Stubb huomautti, että Venäjä haluaa olla enemmän omien sääntöjensä tekijä kuin yhdessä laadittujen sääntöjen noudattaja. Pääministeri Stubbin arvion mukaan Venäjän muuttuneiden toimintatapojen synnyttämä haaste ei ole ohimenevä.

– Voimapolitiikka on tullut jäädäkseen. Venäjä ei vain varustaudu nopeasti. Se on myös ottanut käyttöön uudistettuja sodankäynnin menetelmiä; se harjoittelee hyökkäyksiin lähtöä suoraan rauhan ajan ryhmityksestä ja se on valmis käyttämään sotilaallista voimaa poliittisten tavoitteidensa ajamiseen. Samalla se yhdistää toimintaansa hyvin räikeitäkin informaatio-operaatioita - myös maissa, joihin se ei kohdista suoranaa turvallisuuspoliittista uhkaa.

Näen Nato-jäsenyyden Suomen pitkään jatkuneen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan, maamme länsi-integraation, seuraavana loogisena askeleena.

Alexander Stubb

Arvioidessaan sitä, millaiset yhteistyöratkaisutvahvistaisivat parhaiten Suomen turvallisuutta, Stubb puhui eritoten Suomen Nato-jäsenyyden puolesta.

– Näen Nato-jäsenyyden Suomen pitkään jatkuneen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan, maamme länsi-integraation, seuraavana loogisena askeleena.

Stubb sanoi, että tulevalla hallituskaudella Suomen on syytä tehdä selvitys Nato-jäsenyyden mahdollisista vaikutuksista ja arvioi, että se olisi hyvä tehdä yhdessä Ruotsin kanssa. Pääministeri jatkoi:

– Tärkeintä on, että seuraavassa hallitusohjelmassa ei suljeta pois Nato-jäsenyyden mahdollisuutta samalla tavalla kuin se suljettiin pois tällä hallituskaudella. Se oli minusta virhe.