Fortumin veroruletti pyörii nyt Irlannissa

Teknologiakonserni Metson eläköitynyt talousjohtaja Reijo Kostiainen on ostanut energiajätti Fortumin osakkeita: osakekauppojaan mies ei tehnyt rikastuakseen vaan vaikuttaakseen. Hän aikoo nostaa Fortumin rahoitusyhtiöjärjestelyt esille yhtiön ensi viikolla pidettävässä yhtiökokouksessa.

Kotimaa
Metson entisen talousjohtajan Reijo Kostiaisen mielestä myös valtioenemmistöisen Fortumin mittavat rahoitusyhtiöjärjestelyt EU:n verokeitaissa olisi mahdollista purkaa jo ensi viikon yhtiökokouksessa
Metson entisen talousjohtajan Reijo Kostiaisen mielestä myös valtioenemmistöisen Fortumin mittavat rahoitusyhtiöjärjestelyt EU:n verokeitaissa olisi mahdollista purkaa jo ensi viikon yhtiökokouksessa.Yle

– Jos omistat osakkeita, voit osallistua yhtiökokoukseen ja pyytää puheenvuoron, Reijo Kostiainen perustelee motiivejaan.

Fortumin yhtiökokouksessa ensi viikon tiistaina saattaa muillakin kuin Kostiaisella olla asiaa. Fortumia odottaa vuosien 2007 – 2011 väliseltä ajalta Suomessa, Ruotsissa sekä Belgiassa lähes miljardin euron vero-oikeudenkäynnit.

– EU:n sisällä veroparatiisien ilmat ovat kylmenneet. Viime viikolla EU-komissio ilmoitti tutkivansa monikansallisten yritysten tekemiä verosopimuksia Luxemburgin, Irlannin, Hollannin ja Belgian kanssa.

Fortumin veroruletti pyörii Irlannissa

Ajankohtainen kakkonen on viime kuukausina raportoinut Fortumin Belgian ja Hollannin rahoitusyhtiöjärjestelyistä. Nyt Irlannin kaupparekisteristä paljastuu lisää.

Kostiainen selaa Fortum Finance Irland LTD:n tilinpäätöstietoja vuodelta 2013.

– Fortum on sijoittanut Belgiasta palauttamansa miljardit Irlantiin perustamaansa rahoitusyhtiöön. Sieltä miljardit on sijoitettu ja lainattu edelleen - osittain Luxemburgin kautta - Hollantiin. Sieltä miljardit lainattiin pääosin Fortumin ruotsalaisille tytäryhtiöille.

– Vuonna 2013 Irlannin rahoitusyhtiön voitto oli 40 miljoonaa euroa, josta veroja ei maksettu. Yhtiön ainoat liiketoiminnan kulut olivat hallituksen palkkiot 40 000 euroa ja tilintarkastuspalkkio 8 500 euroa, Kostiainen kertoo.

Yhtiökokouksessa tavataan?

Fortumin yhtiökokous pidetään ensi tiistaina Helsingin Messukeskuksessa. On mielenkiintoista nähdä ja kuulla, kuinka paljon EU-maiden verokeitaat yhtiökokouksessa kiinnostavat.

– Esimerkiksi Ranskassa – samassa bisneksessä Fortumin kansaa toimiva – energiajätti Total purkaa jo omia veroparatiisijärjestelyjään, Reijo Kostiainen pohdiskelee.

Metson talousjohtajana toimiessaan Kostiainen purki Metso-konsernin rahoitusyhtiöjärjestelyt Belgiassa.

– En halunnut jättää aikapommia seuraajilleni.

Kostiaisen mielestä myös valtioenemmistöisen Fortumin mittavat rahoitusyhtiöjärjestelyt EU:n verokeitaissa olisi mahdollista purkaa jo ensi viikon yhtiökokouksessa.

– Valtion edustaja voisi päättää, että toimitusjohtajan ja hallituksen vastuuvapaus vuodelta 2014 myönnettäisiin ehdollisena sille, että konsernin rahoitusyhtiöiden purkuprosessit on aloitettu ja niiden loppuun saattamiseen on peruuttamattomasti sitouduttu.

– Vaihtoehtoisesti osingonjaon voisi päättää ehdollisena samalle asialle, jolloin painetta tulisi myös muilta osakkeenomistajilta. Näin Fortumin kohta kymmenen vuotta jatkunut veronkierto loppuisi alle viikossa.