Hyppää sisältöön

Suru Saksassa ja Espanjassa: Turmakoneessa menehtyi koululaisia ja oopperalaulajia

Koneessa menehtyi kieliopintomatkalla ollut koululaisryhmä saksalaisesta pikkukaupungista. Ruotsalainen jalkapallojoukkue sen sijaan pelastui viime hetkellä.

Kynttilöitä saksalaiskoulun edustalla 24. maaliskuuta. Koulun 16 oppilasta ja 2 opettajaa kuolivat Germanwingsin onnettomuudessa Ranskan Alpeilla. Kuva: Rolf Vennenbernd / EPA

Barcelonasta Düsseldorfiin matkalla olleessa lentoyhtiö Germanwingsin turmakoneessa matkusti saksalaisia koululaisia, ruokamessuille matkalla olleita henkilöitä ja Barcelonan Liceu-oopperassa pestin juuri lopettanut oopperalaulaja.

Surevia omaisia oli kokoontui tiistaina Barcelonan ja Düsseldorfin kentille etsimään tietoa läheisistään. Koneessa oli kaikkiaan 144 matkustajaa ja kuusi miehistön jäsentä. Kaikkien heidän uskotaan saaneen surmansa koneen syöksyttyä maahan Ranskan Alpeilla.

Saksalaisessa pikkukaupungissa Haltern am Seessa Düsseldorfin lähellä surtiin turmassa menehtyneitä paikallisen koulun oppilaita. Koneessa oli kuusitoista saksalaista teini-ikäistä espanjan kielen oppilasta ja kaksi koulun opettajaa. Ryhmä oli palaamassa kotiin opintomatkan jälkeen.

Matkallaan he olivat majoittuneet espanjalaisissa perheissä Llinars del Vallèsissa Barcelonan lähellä. Isäntäperheiden espanjalaisoppilaat olivat puolestaan vierailleet saksalaisten luona joulukuussa, espanjalaisviestimet kertoivat.

Kaupungin pormestari Bodo Klimpel kertoi, että tieto turmasta levisi kaupungissa nopeasti.

– Kun kone ei laskeutunut eivätkä oppilaat saaneet yhteyttä tovereihinsa, he alkoivat epäillä, että pahin oli tapahtunut, Klimpel kuvasi.

Koulu perui loppupäivän oppitunnit tapahtuneen johdosta. Myöhemmin iltapäivällä murtuneet oppilaat palasivat koululle tuomaan kynttilöitä tovereidensa muistoksi.

Espanjalaislehtien mukaan oppilaat olivat olleet vähällä myöhästyä lennolta, koska yksi oppilaista oli unohtanut matkustusasiakirjansa isäntäperheensä luo.

– Koko kylä on järkyttynyt, Llinars del Vallèsin pormestari Marti Pujol huokasi.

Oopperalaulaja oli kotimatkalla

Düsseldorfin ooppera kertoi, että koneessa oli myös bassobaritoni Oleg Bryjak. Kazakstanissa syntynyt Bryjak oli palaamassa kotiinsa Saksaan saatuaan juuri päätökseen pestinsä Barcelonan Liceu-oopperassa.

Bryjak oli esiintynyt Barcelonassa Richard Wagnerin Siegfried-oopperassa Alberichin roolissa, kertoi espanjalainen El Mundo –lehti.

Liceun mukaan koneessa menehtyi myös samassa teoksessa esiintynyt kontra-altto Maria Radner. Liceu on julistanut oopperaan suruajan.

Espanjan viranomaisten mukaan koneessa matkusti 45 henkilöä, jotka sukunimien perusteella vaikuttivat olevan espanjalaisia. Tiettävästi kaksi heistä oli vauvoja.

Espanjaan on julistettu kolmen päivän suruaika, Espanjan varapääministeri Soraya Sáenz de Santamaría sanoi illalla.

Koneessa oli espanjalaisviestinten mukaan runsaasti myös vaatetusalan työntekijöitä sekä espanjalaisia ravitsemusalan edustajia, jotka olivat matkalla Kölniin ruokamessuille.

Espanjalainen rekkakuski taas oli matkalla noutamaan itselleen uutta ajoneuvoa Düsseldorfista, kertoi Espanjan Huffington Post –lehti.

Saksan ja Espanjan viranomaiset lupasivat tehdä kaikkensa omaisten lohduttamiseksi ja auttamiseksi.

Ruotsalainen jalkapallojoukkue pelastui – piti olla koneessa

Koneessa piti olla myös ruotsalainen jalkapallojoukkue. Ruotsin kolmannessa divisioonassa pelaava Dalkurd FF Borlängestä Taalainmaalta pelastui, koska joukkue päätti viime hetkellä Barcelonan lentokentällä muuttaa paluusuunnitelmaansa, kertoi ranskalainen L’Équipe-lehti.

Pelaajien mielestä välilasku Düsseldorfin kentällä olisi ollut liian pitkä ja he vaihtoivat lippunsa ja lentoreittinsä Münchenin kautta.

– Olemme olleet hyvin onnekkaita, joukkueen puheenjohtaja Adil Kizil sanoi ranskalaislehdelle.

.
.