Näin Fortum vastaa verorulettiväitteisiin

Ajankohtainen kakkonen kertoi tiistaina Fortumin verojärjestelyistä. Julkaisemme tässä sellaisenaan Fortumin vastaukset aiheesta esitettyihin kysymyksiin.

talous

1. Mitkä ovat ne Fortumin tytäryhtiöt, joiden osakkeiden hankintamenot ylittävät miljardi euroa? Tytäryhtiöiden hankintamenot eivät ole julkisia tilinpäätöstietoja, paitsi tietysti niiltä osin kuin ne liittyvät sellaisiin osakehankintoihin, joista pörssiyhtiö tiedottaa pörssitiedotteella.

Fortum toimii pääomaintensiivisellä toimialalla ja yhtiöllä on mainitsemasi kokoisia tytäryrityksiä sekä toiminnallisissa yhtiöissä että rahoitusyhtiöissä. Pörssitiedotteemme löydät tämän linkin takaa http://www.fortum.com/fi/media/lehdistotiedotteet/pages/default.aspx (siirryt toiseen palveluun). Pörssitiedotteet on merkitty erillisellä tunnuksella. 2. Miksi Fortum on perustanut rahoitusyhtiön Irlantiin vuonna 2012? Fortumin rahoitusrakenne elää jatkuvasti liiketoiminnan kulloistenkin tarpeiden mukaan. Kansainvälisenä, pääomaintensiivisellä alalla toimivana yrityksenä Fortumille on tärkeää, että voimme toimia tehokkaasti ja rahoittaa eri maissa sijaitsevia toimintoja ja investointeja, kuten uusien voimalaitosten rakennushankkeita, sekä hallita samalla rahoitusriskejä. Kansainväliset rahoitustoimintamme ovat sijoittuneet, kuten monella muullakin yrityksellä, sellaisiin EU-maihin, joissa toimintaympäristö on vakaa ja verotus ennakoitavaa. 3. Mitä liiketoimintaa Fortumin Irlannin perustamalla rahoitusyhtiöllä on? Fortumin ulkoinen rahoitus on järjestetty keskitetysti Fortum Oyj:stä. Konsernin sisäinen rahoitus on eriytetty emoyhtiöstä erillisiin tytäryhtiöihin. Fortumilla on Irlannissa rahoitusyhtiö, joka hoitaa konsernin sisäisiä rahoitustarpeita. Rahoitusyhtiö maksaa tästä toiminnasta normaalit verot paikallisen lainsäädännön mukaan. 4. Onko Fortum siirtänyt Belgian rahoitusyhtiöidensä varoja Irlantiin? Varojen siirtäminen sisäisestä rahoitusyhtiöstä toiseen ei ole mielekästä, koska rahoitus järjestetään aina liiketoiminnan tarpeiden mukaan.

Tukeakseen kansainvälistä liiketoimintaa Fortum kehittää jatkuvasti rahoitusrakennettaan. Kansainväliselle, pääomaintensiivisellä toimialalla toimivalle yritykselle on tärkeää voida toimia tehokkaasti ja rahoittaa eri maissa sijaitsevia toimintoja ja investointeja, kuten uusien voimalaitosten rakennushankkeita, sekä hallita samalla rahoitusriskejä. Kansainväliset rahoitustoimintamme ovat sijoittuneet, kuten monella muullakin yrityksellä, sellaisiin EU-maihin, joissa toimintaympäristö on vakaa ja verotus ennakoitavaa.