Seksuaalineuvoja: "Lääkärit voisivat kirjoittaa ihmisille rakastelureseptejä"

Seksuaalineuvojan vastaanotolla pohditaan vuodesta toiseen hyvin pitkälti samoja teemoja. Toisinaan pelkkä kotiin saatu liukaste saattaa tarjota ratkaisun.

terveys
Käsiä pitelevä pariskunta vastakkain.
Henrietta Hassinen / Yle

Seksuaalineuvoja Maija Halonen pitää vastaanottoa Siilinjärven terveyskeskuksessa kaksi kertaa kuussa. Hänen vastaanotollaan on lupa puhua. Siitäkin, mistä muulloin ujostuttaa.

– Seksuaalineuvojan on osattava puhua asiakkaan kanssa samaa kieltä, kapulakielen taakse on turha piiloutua, silloin asiat eivät selviä.

Halosen mukaan ihmisten ongelmat toistuvat hyvin samankaltaisina vuodesta toiseen. Monesti ratkaisu on hyvin yksinkertainen.

– Joskus riittää, kun asiakas saa liukastepullon kotiin viemisiksi. Siitä löytyy usein apu niin nuorelle kuin vanhemmallekin naiselle. Ja osansa ilosta saa myös puoliso, Halonen vinkkaa.

Samoin kuin lääkärit kirjoittavat liikuntareseptejä, voisi kirjoittaa rakastelureseptejä, koska seksi parantaa hyvinvointia ja terveyttä.

Maija Halonen

Toisinaan taas tarvitaan asioiden syvällisempää selvittämistä, varsinkin jos seksi vain ei syystä tai toisesta maistu.

– Haluttomuus on yleisin ongelma, joka koskettaa niin naisia kuin miehiäkin. Ensin lähdetään aina miettimään, onko haluttomuutta ollut aina vai onko se omaan kumppaniin liittyvää. Sitten voidaan kartoittaa elämäntilannetta; onko kiirettä töissä tai onko muuten stressaantunut.

Julkisella puolella neuvontaa vähän

Seksuaalineuvontaa on tarjolla maanlaajuisesti julkisella puolella melko vähän. Eteläisessä Suomessa heitä on hyvin harvakseltaan. Pohjois-Savosta vain kolmesta kunnasta, Kuopiosta, Siilinjärveltä ja Iisalmesta löytyy kunnallinen seksuaalineuvoja.

Halonen muistuttaa, että seksuaalisuus on ihmisen perusvietti, ja paljon enemmän kuin pelkkää toimintaa, jonka tavoitteena on seksi.

Samalla Halonen painottaa, että seksuaalisuudessakin on eri vaiheita, eikä niistä tarvitse aina huolestua.

– Elämässä voi tulla eteen vaihe, että seksi ei vain huvita. Ja sitten heti perään voikin tulla vaihe, että huvittaakin. Kumppanin kanssa kannattaa puhua asiasta. Mutta ei silloin kun on riitaa, Halonen lisää.

Halonen muistuttaa, että jos takana on hektinen päivä ja paljon kuormittavia asioita, ei välttämättä jaksa iloita illalla kumppanin kanssa. Halonen kehottaakin kokeilemaan seksiä vaikka rauhallisena viikonloppuaamuna.

– Voi miettiä, löytyykö joskus hetkeä, jolloin voi rentoutua ja olla hetken kumppanin kanssa kahden. Mutta joskus seksiä kannattaa kokeilla myös spontaanisti.

Seuraava etappi seksuaaliterapeutti

Vakavampia ongelmia seksuaalineuvojan vastaanotolla ovat muun muassa seksuaaliset hyväksikäyttötapaukset, joiden käsitteleminen voi viedä kauan. Jos asia ei viimeistään viiden tapaamisen aikana selviä, asiakas voidaan ohjata esimerkiksi seksuaaliterapeutille.

Joskus riittää, kun asiakas saa liukastepullon kotiin viemisiksi.

Maija Halonen

Tietoisuus seksuaalisuuden merkityksen tärkeydestä kaikenikäisille on Halosen mukaan nousemassa.

– Esimerkiksi valtakunnallisessa Hoitoportaalissa on jo ollut puhetta, että samalla tavalla kuin lääkärit kirjoittavat liikuntareseptejä potilaille, voisi kirjoittaa myös rakastelureseptejä, koska seksi parantaa hyvinvointia ja terveyttä. Se kuuluu meille jokaiselle.