1. yle.fi
  2. Uutiset

Koutaniemen vapautuneista kotiorjista kertova näyttely Raaheen ja Ouluun

Koutaniemi opetti valokuvausta etniseen vähemmistöön kuuluville naisille, jotka olivat vapautuneet kotiorjuudesta. Kotiorjien määrä on vähentynyt Nepalissa noin vuosikymmenessä murto-osaan.

kuvataide
Meeri Koutaniemen kuva nepalilaistytöstä Vapaita unelmia -näyttelystä.
Meeri Koutaniemi

Valokuvaaja Meeri Koutaniemen näyttely on esillä Raahen kaupunginkirjastossa huhtikuussa. Ouluun näyttely tulee kesäkuussa, ja mahdollisesti se nähdään myös muualla Pohjois-Pohjanmaalla ennen syksyä.

Koutaniemen ja lastenoikeusjärjestö Planin Vapaita Unelmia -näyttely kertoo orjuudesta vapautuneiden nepalilaistyttöjen unelmista.

Tyttäret myydään kotiorjiksi

Kuusamolaissyntyinen Koutaniemi piti viime kesänä 12 nuorelle naiselle viikon valokuvauskurssin Nepalissa. Kurssilla hän opetti valokuvausta tharu-vähemmistöön kuuluville 17–21-vuotiaille orjuudesta vapautuneille naisille.

Tharu-perheet ovat myyneet tyttäriään kotiorjiksi eli kamalareiksi vauraisiin perheisiin. Planin mukaan kamalareiksi kutsuttuja kotiorjia oli vielä vuonna 2006 yli 12 000, mutta määrä on saatu vähenemään 600:aan.

Näyttely on ollut aiemmin esillä muun muassa Haukiputaalla. Se on yhä lauantaihin asti esillä Kempeleen kirjastossa. Näyttely avautuu Raahen kaupunginkirjastossa 1. huhtikuuta, ja se on siellä esillä 25. huhtikuuta saakka.

Lue seuraavaksi