Koutaniemen vapautuneista kotiorjista kertova näyttely Raaheen ja Ouluun

Koutaniemi opetti valokuvausta etniseen vähemmistöön kuuluville naisille, jotka olivat vapautuneet kotiorjuudesta. Kotiorjien määrä on vähentynyt Nepalissa noin vuosikymmenessä murto-osaan.

kuvataide
Meeri Koutaniemen kuva nepalilaistytöstä Vapaita unelmia -näyttelystä.
Meeri Koutaniemi

Valokuvaaja Meeri Koutaniemen näyttely on esillä Raahen kaupunginkirjastossa huhtikuussa. Ouluun näyttely tulee kesäkuussa, ja mahdollisesti se nähdään myös muualla Pohjois-Pohjanmaalla ennen syksyä.

Koutaniemen ja lastenoikeusjärjestö Planin Vapaita Unelmia -näyttely kertoo orjuudesta vapautuneiden nepalilaistyttöjen unelmista.

Tyttäret myydään kotiorjiksi

Kuusamolaissyntyinen Koutaniemi piti viime kesänä 12 nuorelle naiselle viikon valokuvauskurssin Nepalissa. Kurssilla hän opetti valokuvausta tharu-vähemmistöön kuuluville 17–21-vuotiaille orjuudesta vapautuneille naisille.

Tharu-perheet ovat myyneet tyttäriään kotiorjiksi eli kamalareiksi vauraisiin perheisiin. Planin mukaan kamalareiksi kutsuttuja kotiorjia oli vielä vuonna 2006 yli 12 000, mutta määrä on saatu vähenemään 600:aan.

Näyttely on ollut aiemmin esillä muun muassa Haukiputaalla. Se on yhä lauantaihin asti esillä Kempeleen kirjastossa. Näyttely avautuu Raahen kaupunginkirjastossa 1. huhtikuuta, ja se on siellä esillä 25. huhtikuuta saakka.