1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rauhanyhdistys

Lapuan piispa huolissaan Jyväskylän rauhanyhdistyksen toiminnasta

Jyväskylän rauhanyhdistys on erottanut puhujan tehtävistä pastori Tuomas Palolan. Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura pitää toimintaa huolestuttavana.

Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura pitää huolestuttavana vanhoillislestadiolaisen liikkeen menettelytapoja pastori Tuomas Palolan erottamisessa.

Piispan mukaan (siirryt toiseen palveluun) Jyväskylän rauhanyhdistyksen perustelut erottamiselle ovat ylimalkaiset, mutta päätös pitää sisällään vakavan epäilyn Palolan opetuksen sisällöstä. Peura kertoo pyytävänsä rauhanyhdistyksen johtokunnalta selvitystä siitä, mikä Palolan saarnoissa ei ole luterilaisen opetuksen mukaista.

Jyväskylän rauhanyhdistys vapautti Palolan puhujan tehtävästään sunnuntaina. Piispan mukaan avoimen keskustelun puuttuminen ja käsiennostopäätös, jolla Palolan irtisanominen sinetöitiin, jakavat seurakuntaa.

Peura epäilee, sopiiko menettely kristillisten yhteisöjen toimintaan. Piispan mukaan menettelytavat ovat herättäneet rauhanyhdistyksen jäsenissä pelon, että yhdistys ottaa käyttöön menneisyydestä tutut keinot.

Valta pienellä joukolla

Vanhoillisissa uskonnollisissa liikkeissä valta on yleensä pienellä joukolla. Julkinen arvostelu lisää sisäistä vallankäyttöä, sanoo tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg Kirkon tutkimuskeskuksesta.

– Helposti käy niin, että liikkeen sisällä tietysti pyritään laittamaan rivejä suoriksi ja lisäämään tällaista omaa kontrollia. Kuitenkin puhutaan yhteisöstä, jossa tietynlainen valta on aika pienellä joukolla. Ja jos tätä yhteisöä kritisoi, helposti käy niin, että savustetaan ulos.