93-vuotias Aino seuraa SaiPan pelit ravintolassa – "Se on niin riskaapeli joukkue, kun se on vähän siinä rajaseuduilla, että selviääkö se vai ei"

Lappeenrantalaisen kiekkoseura SaiPan kannatus ei ole kiinni iästä eikä kunnosta. 93-vuotias Aino Kosonen ei pääse enää ilman apuja katsomaan pelejä lähiravintolaan, mutta se ei estä häntä.

urheilu
Aino Kosonen seuraa SaiPan peliä Pikku Petessä
93-vuotias Aino Kosonen seuraa lähiravintolassa jääkiekkoseura SaiPan pelejä. Muita yhtä iäkkäitä ei paikalla ole.

Pian 94-vuotta täyttävä Aino Kosonen kannattaa lappeenrantalaista jääkiekkoseura SaiPaa. Kosonen menee lähiravintolaan katsomaan SaiPan peliä aina, jos vain saa talutusapua kävellä sinne. Hänestä ei ole noloa mennä kiekkoyleisön sekaan, vaikka siellä ei muita hänen ikäisiä olekaan.

– Kaikki on miulle tuttuja siellä. Nuoret pojat on niin mukavia, ne moikkaa minua ja sanovat "terve Aino, terve Aino", kertoo Kosonen.

Se on niin riskaapeli joukkue, kun se on vähän siinä rajaseuduilla, että selviääkö se vai ei

Aino Kosonen

Kosonen on käynyt aikoinaan SaiPan kotihallissakin katsomassa pelejä, mutta kiekkoinnostus on varsinaisesti tullut vasta viimeisen viiden vuoden aikana seuraamalla pelejä ravintolassa.

– Näkö on nyt sen verran huonontunut, että mie en näe enää lehdestä lukea miten peleissä on käynyt, niin täytyy mennä paikan päälle seuraamaan, kun tuohon lähelle pääsee.

SaiPan seuraaminen ja kannattaminen on Kososelle mieluisaa jännityksen vuoksi.

– Se on niin riskaapeli joukkue, kun se on vähän siinä rajaseuduilla, että selviääkö se vai ei. Siinä on se jännitys ja sitä pitää olla elämässä!

Koho on keskushyökkääjä ja sitten kivoja nimiä ovat Salcido ja Spina

Aino Kosonen

Pelaajat tuttuja, säännöt eivät niinkään

Jääkiekko on Kososen mielestä muuttunut vuosien varrella selvästi väkivaltaisemmaksi. Laji kuitenkin viehättää vanhaa rouvaa muun muassa siksi, että kentällä ei ole liikaa pelaajia kerrallaan. Säännöistäkään Kosonen ei niin paljon kertomansa mukaan ymmärrä, mutta tuomarit ovat sen sijaan välillä häiriöksi.

– Monta kerta vähän harmittaa se, kun SaiPalla on keltainen pusero ja toisella on tumma pusero ja sitten tuomareillakin on tummat puserot, niin tuntuu monta kertaa, että vastustajia on vähän liikaakin!

Pitää pelata voittamaan, oikein jytysti!

Aino Kosonen

Kosonen on hyvin tietoinen myös siitä, ketkä hänen suosikkijoukkueessaan pelaavat.

– Koho on keskushyökkääjä ja sitten kivoja nimiä ovat Salcido ja Spina, hän luettelee.

SaiPalla on pudotuspeleissä ratkaisevat hetket käsillä ja Kososella onkin ajatus siitä, miten joukkueen tulisi pelata.

– Pitää pelata voittamaan, oikein jytysti!

Kosonen aikookin seurata tarkasti kaikki SaiPan pelit loppuun asti ja nauttia siitä, että hänen iässään voi rauhassa katsella, kun toiset taistelee.

– Kun ei tarvitse itse siellä rehkiä, se on kiva. Mie aattelin, että vieläkö mie osaisin luistellakaan, Kosonen miettii pilke silmäkulmassa.