Jemenin shiiakapinalliset valtasivat ison lentotukikohdan

Huthi-kapinalliset ja näiden liittolaiset jatkavat etenemistään Etelä-Jemenissä. Kapinalliset ovat ottaneet hallintaansa al-Anadin lentotukikohdan, jota Yhdysvaltain joukot käyttivät aiemmin taistelussaan al-Qaida-verkostoa vastaan.

Ulkomaat
Houthi-taistelijoita partioimassa Jemenin pääkaupungissa Sanaassa.
Huthi-kapinallisia partioimassa Jemenin pääkaupungissa Sanaassa.Yahya Arhab / EPA

Arabian niemimaalla sijaitsevassa Jemenissä shiiakapinalliset ovat vallanneet suuren al-Anadin lentotukikohdan, jota Yhdysvallat käytti aiemmin kampanjassaan al-Qaida-terroriverkostoa vastaan. Tukikohdan valtauksesta kertovat uutistoimistojen lähteet ja shiiakapinallisten kontrolloima televisiokanava.

Uutistoimisto Reutersin lähteet kertovat, että shiialaiseen lahkoon kuuluvat huthi-kapinalliset ja näiden kanssa liittoutuneet armeijan yksiköt kävivät raskaita taisteluja presidentti Abd-Rabbu Mansour Hadille uskollisten joukkojen kanssa.

Tukikohta sijaitsee noin 60 kilometriä pohjoiseen Adenin satamakaupungista, jossa Jemenin ahtaalle ajettu presidentti Abd-Rabbu Mansour Hadi pitää päämajaansa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kapinalliset ovat edenneet jo 40 kilometrin päähän Adenista. Reutersin haastattamat silminnäkijät kertovat, että Adenissa julkisen sektorin työntekijöitä on kehotettu menemään koteihinsa ja asukkaat aseistautuvat hyökkäyksen varalle.

Yhdysvallat evakuoi äskettäin sotilaansa sekasortoon ajautuneesta Jemenistä. Al-Anadin lentotukikohta oli oleellinen Yhdysvaltain Jemenissä käymälle lennokkisodankäynnille Arabian niemimaan al-Qaidaa vastaan.

kartta
Yle Uutisgrafiikka

Jemenin hallinto pyytää sotilasapua

Köyhässä Jemenissä on meneillään mutkikas valtakamppailu, joka uhkaa vetää mukaan myös Jemenin vauraan naapurimaan, Arabian niemimaan suurvallan Saudi-Arabian.

Jemenin presidentti Abd-Rabbu Mansour Hadi on pyytänyt sotilaallista apua Persianlahden valtioilta. Uutistoimisto Reuters kertoo Saudi-Arabian keskittäneen raskasta sotilaskalustoa Jemenin rajalle.

Saudi-Arabian ulkoministeri, prinssi Saud al-Faisal, on varoittanut, että arabimaat voivat ryhtyä toimiin suojellakseen intressejään huthien aggressiolta. Saudi-Arabian hallinto epäilee, että sen suuri alueellinen vastapeluri Iran aseistaa ja kouluttaa shiialaiseen lahkoon kuuluvia huthi-kapinallisia.

Huthi-kapinalliset ottivat viime syyskuussa hallintaansa Jemenin pääkaupungin Sanaan. Presidentti Hadi on paennut eteläiseen satamakaupunkiin Adeniin, jossa hän pyrkii kokoamaan voimia vastaiskuun. Viikonloppuna kapinalliset etenivät strategisesti tärkeään Taizin kaupunkiin.

Pohjoisesta Jemenistä tulevat shiiakapinalliset ovat liittoutuneet maan entisen presidenti Ali Abdullah Salehin kanssa presidentti Hadia vastaan.

Jemeniä kolme vuosikymmentä itsevaltaisesti hallinnut Saleh joutui luopumaan presidentin virasta vuonna 2011 puhjenneen kansannousun takia mutta hän on säilyttänyt vaikutusvaltansa Jemenissä ja on nyt kääntänyt itselleen uskolliset armeijan osat uutta presidenttiä vastaan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters