Näkökulma: Voi missä olet Elna, joka hoidit lapseni ja kotini?

Lapsiperheille tarkoitetun kotipalvelun alasajo oli täydellinen munaus. Sitä ei olisi pitänyt tapahtua. Näin myönsi virkamies Ylen toimittajalle Minna Rinta-Tassille.

Näkökulmat
Minna Rinta-Tassi.
Minna Rinta-Tassi.Kalevi Rytkölä / Yle

Elettiin 1990-luvun alkua Turussa. Kunnallisessa päiväkodissa oleva lapseni sairastui ja minun piti päästä töihin. Soitin kotipalvelun vastaavalle ja pian oveni takana seisoi kodinhoitaja Elna. Päivän aikana hän hoiti lasta, viikkasi pyykkiä ja paistoi pakkaseen lihapullia. Kun tulin töistä, koti odotti puhtaana, lapsi ja työnantaja olivat tyytyväisiä ja varsinkin minä. Se oli palvelua, joka tarjottiin minulle ilmaiseksi. Elna tuli hätiin vielä monta kertaa.

*Kului muutama vuosi *ja kaupunki vaihtui Espooksi. Yllättävä hätätilanne kotona toi mieleen kotipalvelun. Mutta nyt minulta tiedusteltiin, sairastanko syöpää tai jotain muuta yhtä vakavaa? Ei, en onneksi. Minulle tehtiin selväksi, ettei apua enää anneta, ellei ole lastensuojeluasiakas. Ihmettelevään epäilyyni, pitäisikö minun olla vaikka narkomaani, vastattiin, että niin se nykyisin menee. Ymmärsin olla enää soittelematta.

Kuntien sivuilta täytyy helposti löytyä puhelinnumero. Kotipalveluun on myös palkattava riittävästi työntekijöitä. Muuten lailla ei ole mitään merkitystä.

Minna Rinta-Tassi

Uuden sosiaalihuoltolain mukaan vuoden alusta alkaen lapsiperheillä on ollut oikeus saada kotipalvelua. Enää ei tarvitse olla lastensuojelun asiakas. Ollaan siis palaamassa entiseen käytäntöön. Lain valmisteluun osallistunut virkamieskin sanoo, että perheiden kotipalvelun alasajo parikymmentä vuotta sitten oli täydellinen munaus, eikä sitä olisi pitänyt koskaan tapahtua. Hänen mukaansa lapsiperheiden kotiavun vähentäminen lisäsi sijoitettujen lasten määrää.

Kuka tahansa voi yllättäen olla siinä tilanteessa, että tarvitsee apua arjessa selviämiseksi. Haluan niin uskoa siihen, että kunnat myös noudattavat lakia. Se tarkoittaa sitä, että uudistuksesta on kerrottava ihmisille ja kuntien nettisivuilta täytyy helposti löytyä puhelinnumero, josta kotipalvelua voi tiedustella. Kotipalveluun on myös palkattava riittävästi työntekijöitä. Muuten lailla ei ole mitään merkitystä.

Voi ihana Elna ja kaikki muut tädit, minne te pannukakkuresepteinenne mahdoitte kadota? Muistan teitä kaikkia lämmöllä ja kiitollisena.