Joulukalenterissa uudet tähdet – Pikku Kakkosesta tuttu kaksikko seikkailee Lapin tuntureilla

Pääsiäistä pukkaa, mutta joulukin painaa päälle – joulukalenterissa seikkailevat tänä vuonna lapsille ennestään tutut liikennepuistokonstaapelit Maltti ja Valtti. Kuvauksissa joulutunnelmaa pidetään yllä keskellä aurinkoisinta kevättä.

Kuva: Anssi Leino

Jouluun on vielä matkaa, mutta Ylen uuden joulukalenterin kuvaukset ovat jo pitkällä. Tänä vuonna ruudussa puhaltavat jälleen uudet tuulet, kun joulua odotetaan tällä kertaa liikennepuistokonstaapelien Maltin ja Valtin kanssa.

– Se on kyllä suuri kunnia ja hieno juttu. Eihän sitä osannut arvata, kun hiekkalaatikolla näitä hahmoja suunnittelin, että Maltista ja Valtista voisi tulla näinkin suosittuja, sanoo poliisikaksikon hahmot luonut Jerry Mikkelinen.

Mikkelinen itse näyttelee vanhempaa liikennekonstaapeli Malttia. Valtin roolissa on Jussi Ollila.

Joulutunnelmaa Lapin tuntureilla ja Viron studioissa

Maltti ja Valtti on poliisikaksikko, joka on lapsille Pikku Kakkosesta tuttu. Joulukalenteri on näille konstaapeleille kuitenkin uusi aluevaltaus.

– Kun kutsu kävi, emme voineet kieltäytyä. Mehän olemme virkamiehiä, Maltti ja Valtti muotoilevat.

Kutsu vei liikennepuistokonstaapelit Lappiin, Ylläksen maisemiin.

– Ylläksellä kuvattiin kaksi päivää. Toinen päivä oltiin tunturimailla ja toinen päivä kierreltiin ympäri kuvaamassa hienoja maisemia, kertoo joulukalenterin ohjaaja Samuli Valkama.

Joulukalenterin ulkokuvauksia on tehty talvisissa tunturimaisemissa, mutta studiokuvauksia tehdään paraikaa Virossa. Tekeillä on tarina, josta ei käänteitä puutu.

– Aikamoinen seikkailu, meillekin. Oikea joulumysteeri. Salapoliisitarina, Maltti ja Valtti kuvailevat.

Lapissa joulukalenterin kuvauksissa mukana oli myös joukko paikallisia avustajia.

– Sinne voi kadottaa itsensäkin, ja se oli meillä aika lähellä. Onneksi meillä oli osaavaa paikallistuntemusta apuna, sanoo vanhempi liikennepuistokonstaapeli Maltti.

Tonttu Toljanterin jalanjäljillä

Joulukalenterin kuvaaminen keskellä aurinkoisinta kevättä vaatii tekijöiltä aktiviista joulutunnelman herättelyä.

– Pikkuisen täytyy taas käynnistellä tätä joulufiilistä, mutta pääsimme kyllä ihan hyvään joulutunnelmaan, sanoo ohjaaja Samuli Valkama.

Nyt työn alla oleva Maltin ja Valtin mystinen joulutarina nähdään tv-ruuduissa joulukuussa 2015.

Viime vuonna joulua odotettiin Porokuiskaajan arvoituksen kanssa, ja komediaa ja fantasiaa yhdistellyt joulutarina oli Yleltä iso satsaus ja osa lastenohjelmien juhlavuotta. Päärooleissa nähtiin Kreeta Salminen ja Ville Majamaa, ja sivuosia tähdittivät Pirkka-Pekka Petelius, Vesa Vierikko sekä Vesa-Matti Loiri.

Vuoteen 2013 saakka joulukalenterissa seikkaili vuosien ajan rakastettu Tonttu Toljanteri.