Kreikan ex-valtiovarainministeri sai tuomion veronkiertotutkinnan sotkemisesta

Kreikan entinen valtiovarainministeri George Papaconstantinou tuomittiin tiistaina vuoden ehdonalaiseen vankeuteen nimien poistamisesta ns. Lagarden listalta.

talous
George Papaconstantinou
Kreikan valtiovarainministeri George Papaconstantinou. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

George Papaconstantinou tuli tunnetuksi eurokriisin yhteydessä vuosina 2009-2011, kun hän toimi Kreikan valtiovarainministerinä ja neuvotteli maan ensimmäisen lainaohjelman vuonna 2010. Nyt sosialistipoliitikko Papaconstantinousta tuli yksi korkeimmista eurokriisin aikana oikeudessa tuomituista kreikkalaispoliitikoista.

Papaconstantinou oli oikeuden tuomion mukaan ministerinä toimiessaan poistanut kolmen sukulaisensa nimen ns. Lagarden listalta. Listalla tarkoitetaan Ranskan viranomaisten Kreikalle vuonna 2010 antamaa nimilistaa kreikkalaisista, jotka ovat siirtäneet rahojaan maan rajojen ulkopuolelle verojen välttämiseksi.

Lagarden listaksi nimilistaa alettiin kutsua sen vuoksi, että IMF:n nykyinen pääjohtaja Christine Lagarde toimi tuolloin Ranskan valtiovarainministerinä. Alun perin nimet listalle saatiin sveitsiläispankin tietovuodon ansiosta.

Kaikkiaan listalla on parituhatta nimeä, joten Papaconstantinoun poistaman kolmen nimen esiintulo ja todistaminen on vienyt aikaa. Kreikkalainen erityistuomioistuin myös lievensi Papaconstantinoulle langetettua tuomiota, koska toimet eivät olleet aiheuttaneet Kreikan valtiolle merkittävää haittaa.

Papaconstantinou itse on kieltänyt tehneensä mitään väärää. Hän kokee olevansa poliittisen ajojahdin uhri. Papaconstantinou erotettiin sosialistisesta Pasok-puolueesta jo vuonna 2012.

Kreikan nykyinen Syriza-johtoinen vasemmistohallitus on ilmoittanut vauhdittavansa laajoja veronkiertotutkimuksia ja Lagarden listan tutkintaa.