Viranomaistiedot: Onnettomuuskoneen ohjaajat olleet tiedottomia – kone välillä myös vaakalennossa

Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu kertoo saaneensa viranomaistietoja, joiden mukaan toisen mustan laatikon äänitallenteista on selvinnyt, että lentokoneen ohjaajat ovat olleet tajuttomia koneen liu´un aikana. Hetkittäin kone on ollut vaakalennossa, eli välillä lentäjät ovat olleet tajuissaan ja yrittäneet vakauttaa lentoa.

Ulkomaat
Pelastustyöntekijöitä Germanwings-yhtiön koneturman tapahtumapaikalla.
Viranomaiset ovat varoittaneet, että etsinnät vaikeassa maastossa voivat kestää päiviä.

Viranomaistietoja saaneen liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ilmailujohtaja Pekka Hentun mukaan saksalaiskoneen ohjaamon äänitallenteista on selvinnyt, että ohjaajat ovat jostain syystä olleet tiedottomassa tilassa koneen kahdeksan minuuttia kestäneen liu´un aikana.

– Äänitallenteiden purun myötä on ilmennyt, että ohjaajat ovat olleet ilmeisesti tiedottomia. Liuku ei ole ollut jatkuvaa liukua, vaan ilmeisesti siinä on parikin kertaa jääty vaakaliukuun, Henttu sanoo.

Hentun mukaan tilanne kuulostaa poikkeukselliselta, ei tyypilliseltä onnettomuudelta. Vaakaliuku viittaa siihen, että välillä lentäjät ovat kuitenkin olleet tajuissaan.

– Joko automatiikka on ottanut jonkun korkeuden kiinni ja jäänyt siihen tai pilotit ovat olleet hetkittäin tajuissaan ja suorittaneet joitain toimenpiteitä, jotta korkeus säilytettäisiin, Henttu sanoo.