Museovirasto ja Ely-keskus tylyinä: Hämeenlinna hoitaa ja korjaa rakennuksiaan huonosti

Museovirasto ja Hämeen Ely-keskus tukistavat Hämeenlinnan kaupungin tapaa hoitaa omia julkisia rakennuksiaan. Hoitoa laiminlyödään ja korjauksetkin epäonnistuvat. Niinpä Ely ja Museovirasto eivät puolla sitä, että kaupunki purkaisi huonoon kuntoon päässeen, kansainvälisesti tunnetun arkkitehdin suunnitteleman rakennuksen.

Kuva: Kari Mustonen / Yle

Arkkitehdin Viljo Revellin suunnittelema Kaurialan koulukeskus on päästetty niin huonoon kuntoon Hämeenlinnassa, että kaupunki haluaisi purkaa sen.

Ely-keskuksen ja Museoviraston mukaan laiminlyönnit johtuvat omistajan, siis kaupungin, toimista, eikä sellainen vielä oikeuta arvorakennuksen purkamista.

Kokonaan uuden koulun rakentaminen tulisi kaupungin laskelmien mukaan korjausta edullisemmaksi. Koulukeskus oli tarkoitus sulkea kevätlukukauden jälkeen.

Koulurakennus syntyi arkkitehtikilpailun tuloksena

Nyt sisäilmaongelmista kärsivän Kaurialan koulun purkaminen kuitenkin vaikeutuu, koska Hämeen Elyn ja Museoviraston mielestä koulu olisi peruskorjattavissa.

Niiden mukaan kaupunki on omistajana laiminlyönyt huoltoa ja kunnostuksia, eikä ole arvostanut koulurakennusta.

Viljo Revellin koulusta tehdyt kuntoraportit todistivat, että rakennukset ovat kunnostuskelpoisia

Kaija Kiiveri-Hakkarainen

Kaurialan koulu on moderni 1950–60 luvun oppilaitos, joka on syntynyt arkkitehtikilpailun tuloksena. Koulu on kansainvälisesti tunnetun arkkitehdin Viljo Revellin käsialaa.

Koulun huollosta, korjauksesta ja kunnostuksesta on tingitty ja nyt se joudutaan sulkemaan sisäilmaongelmien takia.

– Viljo Revellin koulusta tehdyt kuntoraportit todistivat, että rakennukset ovat kunnostuskelpoisia, kertoo Museoviraston intendentti Kaija Kiiveri-Hakkarainen Ylelle.

Rakennuksia on kuitenkin hoidettu huonosti ja tehty huonoja korjauksia, moittivat Hämeen Ely-keskus ja Museovirasto lähes samanlaisissa lausunnoissaan Hämeenlinnan kaupunkia. 

Purkaa vai kunnostaa? Siinäpä pulma

Hämeenlinnan Kaurialan koulu on runsaan 400 oppilaan koulu. Opettajineen ja muine henkilökuntineen koulussa työskentelee lähes 500 ihmistä. Kaurialan koulu sijaitsee 1950-luvun tiiviissä kaupunkimaisemassa Hämeenlinnassa.

Sisältä koulu on valoisa, mutta vaatisi nykyopetukseen enemmän avoimia ryhmätyötiloja ja ennen muuta terveellisen, toimivan ilmanvaihdon.

Kaurialan koulu suljetaan Hämeenlinnassa pääosin tämän kevätlukukauden päätteeksi, ja opetus siirretään Hämeenlinnassa Myllymäkeen niin sanottuihin opettajakorkeakoulun tiloihin.

Hämeenlinnan kaupunki joutuu ratkaisemaan koulun tulevaisuuden kevään aikana.

Kaupunki voi edetä joko aiotulla purkulinjalla tai pohtia koulun peruskorjausta. Uuden koulun rakentamiseen kaupunki ei saisi valtiolta rahaa, vanhan ja kunnostuskelpoisen koulun remonttiin valtion rahaa sitä vastoin voisi tulla.   

Hämeenlinnan Kaurialan koulu kilpailee toimintansa oikeutuksesta kaupungissa toisen yläasteen, Lyseon koulun, kanssa.

Molemmat kärsivät sisäilmaongelmista ja kumpikin vaatisi suurta peruskorjausta. Kouluviranomaisten mukaan kouluista toinen käy kuitenkin tarpeettomaksi, koska pienentyvien ikäluokkien ja tulevan uuden Nummen suurkoulun takia oppilaita ei riitä kaikkiin.