1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eduskuntavaalit 2015

Vaaliennakko: Vaasan vaalipiirissä suomenkielisillä ratkaiseva asema RKP:n vaalimenestyksessä

Rkp on Vaasan vaalipiirissä se toinen mahtipuolue. Keskustan kanssa ne kisaavat välillä tasaväkisestikin suurimman puolueen asemasta. Suomenkielisillä on aina ollut oma roolinsa myös rkp:n vaalimenestyksessä, mutta varsinkin nyt puolueen ulkopuolelta kerätyt äänet ovat arvokkaita.

Eduskuntavaalit 2015
Rkp:n ehdokkaat Mikko Ollikainen ja Rurik Ahlberg vaalityössä Vaasan Rewell centerissä.
Rkp:n ehdokkaat Mikko Ollikainen ja Rurik Ahlberg vaalityössä Vaasan Rewell centerissä.Mirva Korpela/Yle

Rkp:n kannatus koko maan kattavissa gallupeissa on viime vuosina pysynyt kutakuinkin ennallaan. Neljän prosentin tuntumassa, vähän yli tai välillä vähän ali, mutta vakiintunut se tuntuu olevan. Puolueella on uskollinen ja äänestävä kannattajakunta, joka osaa äänten keskittämisen taidon. Tulevat vaalit laittavat nämä asiat entistä tärkeämpään rooliin, kun edustajia vaalipiiristä valitaan nyt yksi vähemmän kuin viime kerralla. Viime vaaleissa rkp:tä äänesti Vaasan vaalipiirissä 19,4%.

Kenelle menevät Wideroosin ja Käldin äänet?

Vaasan vaalipiiristä kansanedustajia rkp:llä on tällä hetkellä neljä. Näistä neljästä närpiöläinen, pitkän linja poliitikko Ulla-Maj Wideroos ei enää lähtenyt ehdolle. Wideroosin poisjäänti tietää sitä, että yli 6000 ääntä etsii uutta osoitetta. Olisiko tässä mustasaarelaisella Lars Gästgivarsilla sauma kerätä etelän äänet?

Ilman osoitetta ovat myös kokkolalaisen valmentajan Mikael Käldin reilusti yli 4000 ääntä, sillä hän ei ole nyt ehdolla. Viime vaaleissa Käld keräsi Vaasan vaalipiiristä rkp:lle viidenneksi eniten ääniä. Olisi helppo sanoa, että Käldin äänet menevät Anna-Maja Henrikssonille, mutta ihan näin yksinkertaistahan tämä ei ole. Henriksson on varmasti vahva edelleen, olihan hän viime vaaleissa eniten ääniä vaalipiirissämme kerännyt rkp:läinen.

Pedersöreläinen Mats Nylund puolestaan pitää maanviljelijöiden puolta edelleen ja todennäköistä on, että maanviljelijätkin pitävät hänen puoltaan. Mutta mustasaarelainen yrittäjä Lars Gästgivars saa tehdä töitä tosissaan säilyttääkseen paikkansa. Näin arvelee kokenut vaasalainen rkp-poliitikko Håkan Nordman.

– Tilanne on hänen kohdallaan tiukka, sillä Vaasan seudulla on nyt useita vahvoja ehdokkaita, pohtii Nordman.

Suomenkieliset vaa'ankieliasemassa

Yksi rkp:n vaalisloganeista.
Yksi rkp:n vaalisloganeista.Mirva Korpela/Yle

Rkp:n listalta erottuu kolmen kaksikielisen ehdokkaan ryhmä. Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Joakim Strand, vaasalainen Wivan Nygård-Fagerrud ja maalahtelainen Mikko Ollikainen. Nämä kolme tulevat keräämään ääniä myös suomenkielisiltä, ei-rkp:läisiltä. Näiden keräämät äänet saattavat ratkaista sen, saako puolue Vaasan vaalipiiristä edelleen neljä kansanedustajaa vai käykö niin kuin ennusteet ovat povailleet, että puolueen on tyytyminen kolmeen paikkaan.

Håkan Nordman jos kuka, tietää mikä merkitys suomenkielisten äänillä Vaasan vaalipiirissä on. Hän itse profiloitui aikanaan eduskuntavaaleissa ja kunnallisvaaleissa selkeästi kaksikielisenä, liberaalina ehdokkaana. Puoluerajat kaatuivat kun kautta linjan eri puolueista henkilöitä asettui Nordmanin kansanliikkeeseen, tavoitteena saada mies eduskuntaan ja näin kävikin.

– Lähtökohta on se, että alueella on paljon kaksikielisiä perheitä eli potentiaalia on. Kokemuksesta tiedän, että se voi olla vaikkapa parista tuhannesta äänestä kyse. Silloin syntyi kansanliike eli minua tukivat ihmiset yli rajojen, muistelee Nordman.

Lue seuraavaksi