1. yle.fi
  2. Uutiset

Jemenin presidentin kerrotaan paenneen Adenista – avustajat kiistävät väitteen

Huthi-kapinalliset lähestyvät eteläistä Adenin satamakaupunkia, jossa ahtaalle ajettu presidentti Abd-Rabbu Mansour Hadi on pitänyt päämajaansa.

Ulkomaat
Abd-Rabbu Mansur Hadi.
Jemenin presidentti Abd-Rabbu Mansur Hadi.Carl Court / EPA

Jemenin presidentin asema on käynyt yhä vaikeammaksi shiialaisten huthi-kapinallisten lähestyessä eteläistä Adenin satamakaupunkia. Eräiden tietojen mukaan presidentti Abd-Rabbu Mansur Hadi olisi jo paennut Adenista, jossa hän on pitänyt päämajaansa paettuaan kapinallisten haltuun joutuneesta pääkaupungista Sanaasta.

Uutistoimisto AP:n lähteen mukaan mukaan presidentti Abd-Rabbu Mansur Hadi olisi jo paennut Adenin kaupungista, ja uutistoimisto AFP:lle puhunut lähde presidentin henkivartiokaartista väitti presidentin lähteneen maasta. Presidentin avustajat ovat kiistäneet tiedot paosta.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat presidentti Hadin avustajat sanovat, että presidentti ei ole aikeissakaan poistua Adenista. AFP:lle puhunut presidentin avustaja sanoi, että presidentti on siirretty turvalliseen paikkaan Adenissa.

kartta
Yle Uutisgrafiikka

Adenia lähestyvät shiiakapinalliset ovat luvanneet presidentistä palkkion. Valtiollisella televisiokanavalla esitetyssä viestissä huthi-kapinalliset lupasivat 100 000 dollaria eli runsaat 90 000 euroa presidentti Hadista.

Paikalliset silminnäkijät ovat kertoneet Reutersille, että Adenissa julkisen sektorin työntekijöitä on kehotettu menemään koteihinsa ja paikalliset ovat alkaneet aseistautua hyökkäyksen varalta.

Huthi-kapinalliset ottivat keskiviikkona haltuunsa tärkeän lentotukikohdan 60 kilometriä pohjoiseen Adenista. Reutersin tietojen mukaan kapinalliset olisivat edenneet jo 40 kilometrin päähän Adenista.

Shiialaiseen lahkoon kuuluvien huthi-kapinallisten eteneminen on kärjistänyt Arabian niemimaalla sijaitsevan köyhän Jemenin poliittista sekasortoa. Vaarana on, että huthien eteneminen voi ajaa eteläisen Jemenin sunniheimoja liittoutumaan äärijärjestö al-Qaidan taistelijoiden kanssa.

Tilanne uhkaa vetää mukaansa myös Lähi-idän vaikutusvallasta kilpailevat mahtivaltiot Saudi-Arabian ja Iranin.

Uutistoimisto Reuters kertoo Saudi-Arabian keskittäneen raskasta sotakalustoa Jemenin rajan tuntumaan. Saudi-Arabiaa hallitseva sunnikuningashuone epäilee shiiajohtoisen Iranin tukevan huthi-kapinallisia.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi