Olkiluodon ydinvoimalan suojajärjestelmässä vääriä kytkentöjä

Olkiluodon ykkösreaktorin määräaikaiskokeissa on havaittu puute suojajärjestelmässä. Kyse on venttiileistä, jotka kuuluvat reaktorionnettomuuksien varalta rakennettuun suojajärjestelmään.

Kotimaa
Sisäkuva Olkiluodon ykkösvoimalasta.
Sisäkuva Olkiluodon ykkösvoimalasta.Hannu Huovila / TVO

Olkiluodon ykkösvoimalan vuosittaisessa määräaikaiskokeessa on havaittu puutteita suojarakennuksen järjestelmissä.

Suojarakennuksen tulvittamisessa käytettävän putkiston venttiilin toiminnassa on Teollisuuden Voiman mukaan havaittu ongelma. Venttiili oli kytketty virheellisesti vuoden 2014 vuosihuollossa.

Vika on nyt korjattu.

Tärkeä järjestelmä

Tulvittamisjärjestelmää käytettäisiin vakavan reaktorionnettomuuden lieventämiseen, jolloin suojarakennuksen alakuivatila täytettäisiin vedellä. Veden avulla pystyttäisiin varmistamaan suojarakennuksen eheys ja tiiviys, jolloin vakavankin onnettomuuden ympäristövaikutukset jäisivät vähäisiksi.

Tulvitukseen on käytettävissä kaksi toisistaan riippumatonta linjaa, joista toinen toimi normaalisti. Vakavassa onnettomuudessa yksi linja riittää suojarakennuksen tulvittamiseen.

TVO tekee tapahtuneesta erikoisraportin Säteilyturvakeskukselle. Alustavasti tapahtuma on arvioitu niin lieväksi, että siitä ei ollut haittaa voimalan turvallisuudelle.

– Selvitämme, miksi emme havainneet vikaa asennustyön jälkeisissä kokeissa, sanoo tuotantojohtaja Mikko Kosonen.